Čović: Napravili smo iskorak u našem međusobnom razumijevanju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Čini mi se da smo danas imali konstruktivan razgovor i da on vodi ka tome da do kraja ovog mjeseca imamo novi saziv Vijeća ministara BiH”, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović nakon sastanka s liderima SDA i SNSD-a, Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom, a na kome se razgovaralo o formiranju vlasti.

”Naravno, ima tu puno tehničkih detalja, provjera i sve ostalo što treba uraditi. Ako se uspije dogovoriti ova jedna izjava tri političke opcije koje dogovaraju budući saziv Vijeća ministara BiH u narednih dan, dva na tragu onog što smo danas razgovarali, onda nema ni jednog razloga da ovih preostalih 20-ak dana ili koliko već predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kada bude imenovan, ima poslovničkog i zakonskog prostora, da to možemo obaviti u tom vremenu”, istakao je Čović.

Sve druge teme o kojima su danas razgovarali, kako je dodao, traže da što prije imamo Vijeće ministara BiH, kao i da se okrenemo ekonomskim reformama, prometnoj infrastrukturi i drugim bitnim pitanjima.

”Nadam se da ćemo se razumijeti i oko resora i raspodjele kako bi i tu bila jedna uravnoteženost u odnosu na sve ono što mi imamo kao ambiciju, SDA, HDZ i SNSD, i s te strane čini mi se da smo napravili jedan iskorak bar u našem međusobnom razumijevanju. Da li će to biti tako, poznavajući nas, treba sačekati dan, dva pa vidjeti kako će ta izjava proći”, naveo je Čović.