12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Čović: Oni koji rade na separatizmu i unitarizmu djeluju zajedno na rušenju BiH

Nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici nije donijelo odluku o odobravanju sredstava za oktobarske izbore za koje je potrebno 12,5 miliona, jer ministri HDZ-a nisu bili za, smatrajući da se radi o nezakonitom postupku predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u današnjoj posjeti Tuzli istakao je kako se svjesno stvara klima za blokadu izbora te da se umjesto priče o Budžetu Bosne i Hercegovine govori o protivustavnoj i protivzakonitoj Odluci.

“Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara BiH baš pravi način za takvo nešto. Jučer se konačno dobio i odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu djeluju zajedno na rušenju BiH. Ono je najbolji put za nešto takvo.”, istakao je Čović, te dodao kako je potrebno usvojiti globalni budžetski okvir kao zakonsku normu za prijedlog Budžeta.

“Budžet usvojiti kako se usvaja po Zakonu,usvojiti Zakon o izvršenju Budžeta. Pazite još većeg apsurda, mi nemamo ni globalni budžetski okvir sto je zakonska norma da bi neko uopće predložio Budžet. Odmah usvojiti Budžet, ako se usvoji, onda ovo tema nije uopšte, a u Budžetu mora biti povišice plaća za policajce, za Upravu za indirektno oporezivanje, za vojnike. Znači neko želi svjesno stvoriti krizu u BiH da nemamo Budžet, a to žele oni koji su jučer glasali da se donese Odluka za šta ne postoji zakonska osnova”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO