Čović u Tuzli o izmjenama Izbornog zakona u BiH: Da li je moguć kompromis?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Izborom Vlade Tuzlanskog kantona bez ministara iz reda hrvatskog naroda prekršen je kantonalni Ustav, smatraju u HDZ-u Tuzlanskog kantona, a ovo je ujedno bila i tema sastanka sa predsjednikom HDZ –a BiH Draganom Čovićem.

„Za nas je to jedan neprihvatljiv politički potez koji šalje ne baš ohrabrujuću sliku i s te strane mi smo i predsjednika Čovića zamolili da kroz određene razgovore sa Strankom demokratske akcije potencira i ovo pitanje i da jednostavno dobijemo taj prijateljski odnos koji je već dugo vremena između SDA i HDZ-a i da to bude spušteno ovdje na našu razinu, na razinu županije“, Izjavio je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.    

Čović je istakao da Hrvatska demokratska zajednica ima odgovornost prema svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. 

„Problem da u Vladi županije nemamo hrvata ministra uopće i to nije jedina vlada županijska koja nema hrvata, daje nam za pravo da vrlo jasno o tome progovorimo sa kolegama sa kojima razgovaramo i oko izmjena izbornog zakona i uspostavi vlasti i na razini BiH i na razni Federacije BiH“, kazao je Čović.  

Bosna i Hercegovina nije uspjela formirati novi saziv Vijeća ministara BiH, ali ni Vlade Federacije BiH 13 mjeseci nakon održanih općih izbora, a kao što je poznato, sastanak predstvanika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije u Mostaru završio je bez konkretnog dogovora o nastavku procesa formiranja vlasti na svim nivoima. Ipak Čović i Izetbegović složili su se da dok traju stranački pregovori njihovi predstavnici u izvršnoj vlasti na svim nivoima nastave raditi i rješavati probleme kako bi se ekonomsko i socijalno stanje stabiliziralo.

„Ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da svakodnevni život, odnosno funkcionisanje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje i mislim da unatoč krizi koja traje već godinu dana za sada rezultati rada vlada nisu loši. Dakle, u BiH sve otprilike napreduje sa tri do pet posto“, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.  

Čović je nakon sastanka u Mostaru kazao da je atmosfera između HDZ i SDA sada puno bolja te da se, ako se nastavi s približavanjem stavova i stvaranjem atmosfere povjerenja, može napraviti “vidan iskorak”, što je potvrdio i izjavama u Tuzli. On je kazao da su za četvrtak zakazani razgovori u Pralametranoj skupštini kao i kolegij oba doma.

„Prije toga ćemo imati razgovore sa SDA, to je dogovor iz Mostara da utvrdimo priču oko Izbornog zakona, tako da  vjerujem da bi u četvrtak negdje oko 2-3 sata mogli imati jedan pogled možda  drugačiji od onog pesimističnog kako je bio do sada da se uspostavi što prije Vijeće ministara, zatim i pralamentarna skupština, a iza toga onda i sve niže razine vlasti“, kazao je Čović.  

Podsjećamo, SDA i HDZ u vlasti na federalnom nivou su još od kraja 2014. godine, otkada rapolažu budžetom i upravljaju javnim preduzećima. Iako su i HDZ- i i SDA zagarantovani mandati u novoj vlasti, kamen spoticanja bile su izmjene izbornog zakona na čemu su izvjesno vrijeme insistirali iz HDZ-a. Navedenim sastancima obje strane izrazile su spremnost za kompromis, a satanak u četvrtak najavljuje mogućnost dogovora o reformi izbornog zakonodavstva kojim bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata i provele presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravima manjina.