11 C
Tuzla
04.10.2023.

Čović: Učinit ćemo sve da stabiliziramo političke tokove u BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu, nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, izjavio da će se sve učiniti kako bi se stabilizirali politički tokovi u Bosni i Hercegovini.

Današnji sastanak je ocjenio ohrabrujućim na kojem se, kako je rekao, razgovaralo o evropskim integracijama i dobivanju kandidatskog statusa.

– Michel je pokazao mekoću kakvu odavno nismo vidjeli. Zamolio sam ga da taj stav prenese i na evropsku administraciju u BiH. Zahvaljujem se na inicijativi da se ovi sastanci održe. Dogovor je da ćemo činiti sve da stabiliziramo političke tokove u BiH, obzirom da je izborna kampanja krenula. Što se tiče hrvatske strane, kazali smo da ćemo u daljim pregovaračkim aktivnostima do definiranje mape puta morati riješiti nepoznanice koje se tiču implementacije izbornih rezultata. Na razgovore će ići oni koji mogu donositi odluke i zaključke kako bi olakšali predsjedavajućem vijeća da BiH dobije svoje mjesto kada je u pitanju kandidatski status – rekao je Čović.

Izrazio je zadovoljstvo što je danas imao priliku razgovarati sa Charlesom Michelom i ostalima kolegama na temu odnosa u BiH kako bi na neki način stavili BiH opet u fokus evropskih integracija.

– S te strane sam se zahvalio na inicijativi da se ti sastanci održe. Čini se da su svi pripravni da se napravi još jedan iskorak prije sjednice Evropskog vijeća. Da li će to biti sastanak u Briselu vidjet će se, to treba zakazati neko od njih, a kako bi napravili jednu mapu puta kada je u pitanju evropski put BiH, u koji bi se stavila jedna dinamika svega što trebamo uraditi da imamo tu evropsku perspektivu ponovno u svojoj političkoj agendi – pojasnio je Čović.

Dodao je da na sastanku nije bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona, a one su, tvrdi Čović, teško izvodive u ovih pet mjeseci, do održavanja izbora 2.oktobra, s obzirom da nije postignut dogovor u posljednje dvije godine.

– Ali mi smo insistirali na tome da riješimo pitanje onih definicija popune Doma naroda koje je Ustavni sud stavio van snage i to će se svakako morati riješiti. Ne može se ići u izborni proces da ne znamo kako ćemo implementirati izborne rezultate. Sastanci će biti usmjereni ka tome kako stabilizirati odnose u BiH i olakšati ovu političku situaciju – rekao je Čović.

Također, naglasio je da će Hrvatski narodni sabor donijeti odluku o tome ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH i da datum te sjednice još nije poznat.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO