Čović – Wigemark: Unaprijediti aktivnosti u vezi s europskim putem BiH

Čović – Wigemark: Unaprijediti aktivnosti u vezi s europskim putem BiH

Objavio: -

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je u subotu u Mostaru s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH te o euroatlantskim integracijama BiH.

Čović je informirao Wigemarka kako je 6. listopada ove godine usvojen Zakon o akcizama, jedan od preostalih preduvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa BiH za članstvo u EU, te je prateći zakon upućen Vijeću ministara BiH opremljen potrebnim mišljenjima svih razina vlasti, ali da do danas nije stavljen na dnevni red niti usvojen, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako je nužno da ga Vijeće ministara usvoji već idućeg tjedna, prije dolaska u BiH Johannesa Hahna, povjerenika za politiku susjedstva i proširenje EU.

Usuglašeno je kako je nužno zaštititi europski put BiH od negativnih političkih utjecaja te potaknuti sve razine vlasti u BiH da unaprijede aktivnosti u vezi s europskim putem BiH, koje su u njihovoj nadležnosti, kako bi se odgovori na Upitnik dostavili Europskoj komisiji do konca ove godine.

Na kraju susreta usuglašeno je kako svi reformski procesi moraju biti u službi jačanja europske perspektive BiH, ali i na sveopću dobrobit žitelja BiH, navodi se u priopćenju.

Izvor: RTV Slon / Fena