23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Covid potvrde u BiH nakon Nove godine?

Posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH, kojim će biti definisan pravni okvir za sistem izdavanja covid potvrda u BiH, je u pripremi

Kako su u Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCP BiH) kazali su da proces usaglašavanja u toku, a on konačno treba da bude potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji, koja se očekuje nakon Nove godine.

“Nakon toga će uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass”, kazali su u MCP BiH.

Dodali su da će, nakon što EU verifikuje bh. sistem, biti moguće izdavanje međunarodno priznatih kovid potvrda i u BiH.

Naime, Savjet ministara BiH je na sjednici odžanoj 16. decembra dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih covid potvrda.

“Ministarstvo civilnih poslova će organizovati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenje i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih covid-19 potvrda u BiH”, saopštili su u Savjetu ministara BiH.

Dodali su da će Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) biti nosilac tehničkog rješenja.

“Cilj je da izdate kovid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz BiH da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta”, naveli su u Savjetu ministara BiH.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su istakli da je u toku usaglašavanje sporazuma između institucija nadležnih za zdravstvo u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Sporazumom će biti definisani uloge i poslovi nadležnih institucija u ispunjavanju zahtjeva Evropske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje”, ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

“Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su nadležne za izdavanje potvrda o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti ili rezultatima testiranja, kao i za potvrdu njihove validnosti, na zahtjev”, pojasnili su iz resornog ministarstva.

Sa druge strane, u Ministarstvu zdravstva FBiH su kazali da nisu zvanično obaviješteni od strane Ministarstva civilnih poslova BiH o posebnoj vrsti sporazuma o izdavanju kovid potvrda, te ne mogu komentarisati.

“Federalno ministarstvo zdravstva početkom 2021. godine dalo je saglasnost za izdavanje kovid potvrda na nivou BiH”, kazali su iz resornog ministarstva.

Podsjećamo da je vlast u BiH dosad ostala bez jedinstvene odluke kada je riječ o uvođenju jedinstvene kovid potvrde iako pregovori traju od juna ove godine.

Potreba da se uvede jedinstvena kovid potvrda za sve državljane BiH je neophodna prije svega jer se nerijetko dešava da vakcinisani građani BiH, bez obzira na to koju vakcinu protiv virusa korona su primili, nailaze na blokade na granicama zemalja EU, jer problem predstavlja to što BiH nema jedinstvenu kovid potvrdu te se često QR kod ne može očitati.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA