Crna Gora traži 57 osoba na području BiH, Kosova i Hrvatske

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada Crne Gore saopćila je u četvrtak kako Komisija za nestale osobe traži 57 crnogorskih državljana na području BiH, Kosova i Hrvatske.

”Komisija potražuje 57 crnogorskih državljanina i osoba čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori, od čega se na teritoriju Kosova potražuju 44 osobe, na teritoriji Bosne i Hercegovine 10 i na teritoriji Republike Hrvatske tri osobe”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je navedena komisija, u saradnji s komisijama i drugim asocijacijama zemalja iz regije, koje se bave ovom problematikom, u proteklom razdoblju riješila i izvršila primopredaju posmrtnih ostataka 27 osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije.

Naglašeno je da Komisija sarađuje s nadležnim ministarstvima, stručnjacima i forenzičarima, te relevantnim međunarodnim organizacijama i institucijama, kao i s porodicama nestalih, u cilju osiguranja sveobuhvatnog, profesionalnog i sistemskog pristupa u rješavanju ovog pitanja.

(RTV Slon/Fena)