Crnadak: Nadamo se da će BiH u 2019. godini dobiti status kandidata za članstvo u EU

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je u Beču na sastanku ministara regiona Zapadnog Balkana koji su zaduženi za evropske integracije i evropske poslove, čiji je domaćin bio savezni ministar za Evropsku uniju, umjetnost, kulturu i medije Republike Austrije Gernot Blümel.

Ministar Crnadak je, govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, istakao da se nada da će implementacija rezultata izbora na svim nivoima biti završena u narednom periodu. Podvukao je da evropski put BiH podržavaju svi u BiH, što potvrđuje i završetak procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije u vrijeme formiranja vlasti i svakodnevnih stranačkih pregovora, čime BiH ustvari potvrđuje svoje evropsko opredjeljenje.

U tom kontekstu, ministar Crnadak je izrazio nadu da će BiH zvanično dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji tokom 2019. godine, čime bi BiH bila nepovratno usmjerena prema Evropskoj uniji.

Tokom rasprave o efikasnosti Evropske unije u regionu, ministar Crnadak je istakao da bi bilo dobro da je Brisel bio efikasniji na pitanju uvjeravanja vlasti u Prištini da ukinu antievropske takse od 100 % na robu iz BiH i Srbije, te da je najvažnije da Evropska unija u regionu snažno i beskompromisno insistira na vlastitim standardima i kriterijima tokom perioda pridruživanja regiona Evropskoj uniji.

Ministar Crnadak je pozvao Evropsku uniju da bude više prisutna u BiH i regionu, kako bi se evropski duh što više učvrstio i kako bi se narod u BiH još jasnije uvjerio u pogodnosti i interes koji će imati od članstva u Evropskoj uniji.

Govoreći o budućnosti Evropske unije u svjetlu evropskih izbora u maju, ministar Crnadak je naglasio da se nada da će ideja ujedinjene, ekonomski jake i pravične Evrope nastaviti da dominira, te da će i nova Evropska komisija među prioritetima imati proširenje Evropske unije i nastavak puta Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.