Crveni karton za Upravu Slobode, igrači najavili štrajk?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dvadesetšest igrača FK Sloboda prije nekoliko dana uputilo je pismo Upravi Slobode i zatražili hitnu isplatu plata koje kasne od maja ove godine. Tražili su da im budu isplaćene naknade za stanarinu i hranu te ostale naknade, a do danas sastanak Uprave i fudbalera Slobode nije održan. Izrevoltirani na odnos Uprave Slobode prema igračima, danas je održan sastanak fudbalera i Stručnog štaba. Iako su pojedini mediji prenijeli informaciju da su fudbaleri Slobode u štrajku izvor blizak Stručnom štabu potvrdio nam je da je danas održan sastanak sa igračima ali bez Uprave kluba, te da će odluka o štrajku fudbalera biti poznata tek sutra. Tragom informacija kontaktirali smo i potpredsjednika Uprave Eduarda Brandalika koji je kazao da će Uprava održati sastanak i izaći sa zvaničnim stavom te da ne želi iznositi informacije u javnost. Već nekoliko mjeseci špekuliše se o lošoj situaciji u FK Sloboda Tuzla, ali se Uprava kluba niti jednom nije oglasila glede medijskih pisanja. Trener Mile Lazarević prije 15 dana u javnost je izašao sa informacijama o stanju klubu navodeći da je pod upitnikom i ostajanje u klubu. Stanje u klubu je kako saznajemo jako loše. “Administracija kluba je dobila samo dvije akontacije u ovoj godini, što su smijesni iznosi, pa je ista ta administracija obezbijedila sredstva MUP-u TK za osiguranje utakmice protiv Zvijezde, jer se ta utakmica ne bi nikada odigrala.”, navodi naš izvor.
Mada se Uprava Slobode oglušila na riječi trenera i igrača, Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH obratio se u toku sedmice FK Sloboda Tuzla.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Igrači FK Sloboda Tuzla, u toku sedmice, pismenim putem obratili su se čelnicima svog kluba. U dokumentu, kojeg su potpisali svi igrači prvog tima FK Sloboda Tuzla, zatražili su isplatu nagomilanih, dospjelih potraživanja na osnovu mjesečnih naknada u vidu plata i sredstava za pokrivanje troškova smještaja, ishrane i naknade za prijevoz.

Igrači FK Sloboda Tuzla ponudili su krajnje korektno rješenje problema čelnicima kluba, a sve s ciljem očuvanja ugleda kluba i nesmetanog nastavka takmičenja tuzlanskog premijerligaša. Rukovodstvo FK Sloboda Tuzla do ovog trenutka nije odgovorilo igračima na njihovo pismeno obraćanje, niti se bilo koji član rukovodstva kluba obratio igračima s pojašnjenjima vezano za nastalu situaciju, koja ugrožava njihovu egzistenciju i bavljenje fudbalom na profesionalnom nivou. Također, ova situacija i način poslovanja mogu ugroziti premijerligaški status i licencu FK Sloboda.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u potpunosti podržava igrače FK Sloboda Tuzla, koji su pokazali zajedništvo i zrelost u situaciju u kojoj su se zatekli. Naša organizacija zaštiti će s pravnog aspekta fudbalere Slobode, pored već sada nekoliko otvorenih slučajeva protiv ovog kluba zbog ne plaćanja prispjelih ugovornih obaveza.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini je prethodno pokušao pismeno i telefonski kontaktirati rukovodstvo FK Sloboda, lica odgovorna za zastupanje, no odgovora nije bilo. Podsjećamo, naša organizacija je prethodno s ovom problematikom upoznala javnost objavljivanjem saopštenja 23. Augusta (https://spfbih.ba/podrska-igracima-fk-sloboda-tuzla/). U narednim danima, Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, u skladu s odredbama Zakona o radu i Pravilnika o status i transferu igrača NSFBiH poduzeti će dodatne mjere kako bi adekvatno zaštitili igrače FK Sloboda i pomogli im pri rješavanju njihovih problema.

– “U stalnom smo kontaktu s igračima FK Sloboda. Oni su pokazali zajedništvo i komunicirali su prema klubu vrlo korektno. S obzirom na to da rezultate koje su ostvarili i način kako brane boje kluba, zaista je nekorektno što se niko od lica odgovornih za zastupanje kluba nije njima obratio. Igrači su svjesni svojih ugovornih obaveza, ali isto tako svjesni su svojih prava i znaju koje mehanizme mogu koristiti. Sindikat profesionalnih igrača u BiH, kao legitimni predstavnik igrača, zajedno sa našim partnerskim Advokatskim kancelarijama, uradit će sve potrebno da zaštiti igrače FK Sloboda.”, rekao je Aldin Đidic, osnivač SPFBiH.