10 C
Tuzla
27.09.2023.

Crveni križ FBiH podržao 939 domaćinstava u 19 zajednica pogođenih migrantskom situacijom

Crveni križ Federacije BiH je u okviru humanitarnog odgovora na izazove migrantske situacije podržao 939 domaćinstava u vidu transfera novca. Riječ je o 140.850 KM.

Sredstva je osigurala Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) kroz Hitni apel: Kretanje stanovništva, koji realizira Društvo Crvenog krsta/križa BiH.

Kroz ovaj projekat podržana su domaćinstva iz 19 lokalnih zajednica u stanju socijalne potrebe koja žive u blizini prihvatnih centara za migrante ili glavnih migrantskih ruta, starije osobe, osobe sa težim invaliditetom, višečlana domaćinstva i domaćinstva pogođena virusom COVID-19.

Inače, Crveni križ Federacije BiH ispunjavanje svojih javnih ovlaštenja, te ciljeva i zadataka definiranih Zakonom o Crvenom križu FBiH i Statutom Crvenog križa FBiH, prilagođava savremenim trendovima u međunarodnom humanitarnom sektoru. Iz humanitarnih i pragmatičnih razloga, međunarodni humanitarni sektor, što uključuje i Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, se sve češće odlučuje za programe podrške korisnicima u vidu keš transfera, umjesto dosadašnje prakse podjele humanitarnih paketa koji su isti za sve korisnike bez obzira na različitost njihovih potreba.

Glavna karakteristika keš transfer programa, je promoviranje osnaživanja i zaštita digniteta korisnika dajući im određeni stepen fleksibilnosti i izbora. Dodatni benefit korištenja keš transfer programa je multiplikativni efekat, jer korisnici trošenjem novca u lokalnim marketima povećavaju obim lokalne trgovine čime se pozitivno djeluje na lokalno ekonomsko tržište, navode iz Crvenog križa FBiH.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO