20 C
Tuzla
02.12.2023.

Crveni križ Tuzla: Rad u punom kapacitetu na prvoj liniji odbrane

Crveni križ Tuzla i u vrijeme pandemije ima pune ruke posla. Prilagodili su rad novim uvjetima a svakodnevnim izlascima na teren osiguravali pomoć onima koji, zbog mjera zabrane, nisu mogli napuštati domove. Nastavili su i sa svojim redovnim aktivnostima, među kojima se posebno ističe program njega i pomoć u kući, kojim se ostvaruje jedna vrsta zdravstvene i socijalne pomoći za preko 180 korisnika.

“Nekad tamo 2013. godine kad smo započeli taj projekat mislili smo da će to trajati godinu dvije ali upornim radom i razvijanjem tog projekta i realnim potrebama u gradu Tuzla mi smo uz pomoć švicarskog Crvenog križa, prvenstveno, a nešto kasnije i grada Tuzle uspjeli održati ovaj projekat i zapravo trasirati put za naredne 3 godine a uvjeren sam u to da će to jednog dana biti sistemsko rješenje za grad Tuzlu”, kaže sekretar Crvenog križa Tuzla, Sead Hasić.

Ovaj projekat uglavnom podrazumijeva rad sa starim, bolesnim licima koji nemaju srodnike i cilj je da svoju starost provedu u toplini svoga doma. Neki od njih ne učestvuju u finansiranju projekta zahvaljujući donatorskim sredstvima.

Supruga Adema Hrustića u svom domu u Batvi koristi usluge projekta pomoć i njega u kući. Adem tvrdi da su zadovoljni načinom na koji se pristupa korisnicima i zahvalni su Crvenom križu na pomoći koju im svakodnevno pruža.

“Mogu reći sve najbolje o njima, od njihovog dolaska, ophođenja odnosa prema pacijentu to je na visokom nivou. Prezadovoljni smo tim dijelom usluge jer dolaze na vrijeme i odrađuju taj dio posla presvlačenja i kupanja i sve što  treba. Ovi iz kućne njege dolaze na previjanje tako da uz moju podršku to traje.”, kaže Hrustić. 

Nemoguće je doći do svakoga kome je pomoć potrebna, no Crveni križ je zadovoljan ispunjenim ciljevima i sigurni su da ih još uuspješnih projekata čeka u budućnosti,

Vezane vijesti

TUZLA