Cum grano salis: Pet romana u užem izboru za nagradu “Meša Selimović”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

19. Međunarodni književni susreti Cum grano salis bit će upriličeni od 5. do 7. septembra u Tuzli, u okviru kojih će biti dodijeljena Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman u 2018. godini za koji su selektori predložili sedamnaest romana, a žiri se odlučio za njih pet.

Prvi književnis susreti Cum grano salis održani su 2001. godine kada je uspostavljena i nagrada Meša Selimović koja je dodjeljena 2002. godine – za najbolji roman na govornom prostoru Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prvi čovjek grada kaže da su knjiživni susreti postali prepoznatljivi u regionu te da je ispunjen davno zacrtani cilj – da Tuzla bude glavni grad romana u regiji.

„Promocija kulturno – historijskog nasljeđa Tuzle, promocija kulture, talenta, književnosti, želja da Tuzla bude grad kulture i znanja, omogućavanje građanima Tuzle da se svake godine upoznaju sa najaktuelnijim romanima u regiji“, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

I ove godine za Cum grano salis književnici su pokazali veliki interes. Pristiglo je 17 prijava, a u uži izbor za nagradu „Meša Selimović“ ušlo je pet naslova.

„U najuži izbor ušle su knjige Julijane Adamović, roman „Divlje guske“, Emir Imamović „Terorist“, Senka Marić „Kintsugi tijela“, Josip Mlakić „Skica u ledu“ i Mića Vujičić „Unutrašnjost“, naveo je Mile Stojić, predsjednik žirija 19. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis.  

Odluka o dobitniku nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije bit će proglašena na ceremoniji dodjele nagrada 7. septembra u Tuzli.