5.5 C
Tuzla
08.12.2022.

Cvijanović: Potreban nam je dijalog o svim pitanjima koja opterećuju svakodnevnicu

Novoizabrana predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović obratila se prvi put danas u Predsjedništvu BiH nakon što je preuzela tu dužnost, naglašavajući da je presudnog značaja za BiH da se dosljedno uvažava Dejtonski mirovni sporazum i ustavna struktura države.

Istaknula je da na ovu funkciju dolazi ispružene ruke i s dobrim namjerama jer želi da zajedno, u skladu s ustavnim nadležnostima, članovi Predsjedništva BiH rade za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana.

Naglasila je da je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju svakodnevnicu izražavajući uvjerenje da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako dati svoj doprinos traženju rješenja za postojeće probleme.

Mišljenja je da su u BiH svi dovoljno politički zreli da sami određuju prioritete, a ne da nameću drugima rješenja, zbog čega želi da svi budu subjekti odlučivanja, a ne “primaoci intervencija”.

– Živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. Јer ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe – kazala je Cvijanović.

Dodala je da za nikoga nije novost da u BiH postoje mnoge stvari oko kojih se ne slažu njeni politički predstavnici, ali je naglasila da će mjera uspjeha biti u tome da se pronađe “najmanji zajednički imenilac i da snage usmjerimo ka onim ciljevima koji su podjednako važni za sve”.

Osvnula se i na odnose BiH sa zemlja regije i podvukla da ih je potrebno poboljšati i graditi mostove saradnje u okviru BiH i sa zemljama regije, a primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima BiH dijeli granicu, ali i sa Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i drugim državama.

– Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu donijeti korist našoj ekonomiji i građanima. Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan – dodala je Cvijanović.

Jedno od strateških opredjeljenja za nju bit će nastavak evropskog puta, a prvi zadatak institucija na svim nivoima je dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Kaže da taj posao nije moguće realizirati bez koordinacije različitih nivoa vlasti, dodajući da je od presudnog značaja da se dosljedno uvažava Dejtonski mirovni sporazum i ustavna struktura BiH, ocjenjujući da je Dejton okvir koji je osigurao mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Dodala je da vjeruje da unutrašnji dijalog može pomoći da BiH samostalno savladava probleme na unutrašnjem i na vanjskom planu zbog čega je kao članica Predsjedništva BiH spremna dati doprinos izgradnji takvog dijaloga.

POSLJEDNJE DODANO