Cvijanović: Vanredno stanje u RS ne znači suspenziju Skupštine i demokratije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istakla je danas da proglašenje vanrednog stanja za teritoriji tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa, ne znači raspuštanje Narodne skupštine i demokratije.

-To ne znači da nema Narodne skupštine – rekla je ona, podsjetivši da je nakon proglašenja vanrednog stanja u RS predsjednica RS dobila nova ovlaštenja, da može donositi uredbe sa zakonskom snagom po pitanjima iz nadležnosti parlamenta.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon što je danas na posebnoj sjednici usvojena Oodluka o proglašenju vanrendog stanja u RS, rekla da se nada će to biti privremeno stanje, koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci.

Rekla da je to bilo neophodno kako bi se moglo brzo reagovati u nekoliko sfera, prvenstveno u oblasti zdravstva, te pomoći privredi, ali i omogućavanja završetka školske godine.

Dodala je da neće raditi samostalno već s Vladom RS, koja će biti predlagač određenih zakonskih rješenja, ali i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a, a saradnju će proširiti i na entitske parlamentarce i pravnike kako ti akti ne bi bili sporni ni na koji način.

-Bilo je neophodno uvesti vanrendo stanje, jer su iscrpljenje mogućnostu koje smo imali prothodnih sedmica i neophodno je da sada zađemo u zakonodavnu sferu, da mjenjamo neke zakone, ne napamet i proizvoljno, već na odgovoran način – navela je entitetska predsjednica.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je također danas da je cilj uvođenja vanrednog stanja u RS efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju virusa korona.

– Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nije nikakav atak na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane – rekao je Dodik.

Narodna skupština RS danas je na sjednici, zatvorenoj za javnost, usvojila odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.