Da li će biti ukopa i dženaze u Potočarima?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vasviji Kadić tokom genocida u Srebrenici ubijeni su tri brata i otac. Pronašla je dijelove njihovih posmrtnih ostataka, koji su ukopani u Memorijalnom centru Potočari. Kaže, lakše joj je od kako zna da su kosti najmilijih pronašle smiraj.

”Nijedno komplet tijelo nije. Najmlađeg brata smo ukopali 2012. sa dvije kosti, oca 2011. on je imao više posmrtnih ostataka. Insistirali smo da se ukopa i brat, mati je bila živa, tražili smo da i njega ukopamo dok je živa, dočekala je pa smo i njega ukopali, a ona je preselila prije šest mjeseci na bolji svijet”, kaže Vasvija.

Svakog 11. jula njeni članovi porodice koji su preživjeli, okupljaju se u Srebrenici. Genocid su joj preživjela tri brata, ali bol za ubijenima je i danas prisutna. Voljela bi kaže, da i ostale sestre i majke bar ukopaju kosti svojih najmilijih.

”Moja je velika želja da svaka majka, otac, brat, snaha, žena, kćerka da pronađu makar jednu kost, da znaju gdje je mezarje”, kaže ona.

I dalje se traga za velikim brojem posmrtnih ostataka ubijenih osoba u genocidu. Iz Udruženja ”Žene Srebrenice” sa okupljanja u Tuzli kažu da ih boli što se toliko godina čeka na ekshumacije i pronalazak njihovih najmilijih, a za mnoge lokacije na kojima bi mogli biti posmrtni ostaci se odavno zna.

”Mi tražimo istinu i pravdu. Prošle godine sam ukopala brata, samo šaku. To mnogo znači za porodicu, živiš u nekoj neizvjesnosti. Umiru porodicu, ne dočekaju to, to boli, ubija jednu po jednu porodicu, ta neizvjesnost”, ističe Nura Begović, potpredsjednica Udruženja ”Žene Srebrenice”.

Za mjesec dana u Potočarima će biti obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Za sada se zna da će biti održana komemoracija, ali nije poznatno da li će biti ukopa i dženaze do sada pronađenih posmrtnih ostataka, za što saglasnost moraju dati porodice. Bit će svakako održan vjerski program.

”Da li će se neko ukopati to zavisi od porodica. Bilo je komentara, imamo informacije da je bilo 13 potpuno identifikovanih, porodice su zvale pa je ostalo devet, sad ne znamo ni za devet, da li će još neko potvrditi. Zbog uticaja korona virusa porodice se odlučuju ili prate, možda su i u inostranstvu pa ne mogu doći, a znate šta znači nakon toliko godina biti pored kostiju svojih najmilijih”, rekla je Begović.

Prilikom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici i komemoracije, prisutni će se morati pridržavati higijensko-epidemioloških mjera koje su donijeli nadležni organi.