12 C
Tuzla
25.09.2022.

Da li će građani BiH dobiti mogućnost dvojnog državljanstva s Austrijom?

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u Beču je održala sastanak sa ministrom pravde Republike Austrije Almom Zadić, na kojem su razgovarale o mogućnosti da se građani BiH ne moraju odreći bh. državljanstva pri podnošenju zahtjeva za državljanstvo Austrije.

Turkovićeva je zamolila Zadićevu da se sagledaju moguće opcije za očuvanje prava na dvojno državljanstvo za državljane BiH koji žive u Austriji, te kakve su zakonske mogućnosti po ovom pitanju.

“Ovo pitanje je izuzetno važno zbog očuvanja veza sa domovinom, ali i zbog komplikacija kada su u pitanju imovina, nasljedstvo i porezi”, rekla je Turkovićeva.

Zadićeva je rekla da razumije situaciju, te da mnogi ljudi ne žele da se odreknu svog prvobitnog državljanstva, jer žele da budu uključeni u procese u rodnoj zemlji. Obećala je da će ova pitanja uputiti ministarstvima unutrašnjih i spoljnih poslova. Smatra da ovo pitanje zahtijeva veću reformu, te ako se ona dogodi, ne može biti urađena samo za jednu državu. Dodala je da će ispitati kakvo je raspoloženje u austrijskoj vladi po ovom pitanju.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Turkovićeva je upoznala austrijsku ministarku o trenutnoj teškoj situaciji u BiH, koja je pogođena velikim prilivom migranata, te dodala da je BiH potrebna pomoć sa postupanjem u ovakvim situacijama. Bh. vlasti su, naglasila je, otvorene za sve prijedloge i preporuke, a trenutno se potpisuju sporazumi o povratku migranata u njihove matične zemlje.

Zadieva je istakla da pomno prati ovu situaciju, te da je upoznata sa situacijom u Bihaću. Ovo pitanje je pokrenula sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u stalnim je razgovorima sa koalicionim partnerima, te ulaže napore za rješavanje ovog pitanja, pišu Nezavisne novine.

POSLJEDNJE DODANO