Da li će nova Uprava dići Slobodu iz pepela: Bošnjaković i Mešković zvanično dio tima!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Klub sa stogodišnjom tradicijom ima perspektivu, i neće se ugasiti, poručila je nova Uprava Slobode. Novi šef stručnog štaba Slobode je nekadašnji trener Zvijezde 09 i Tuzla Cityja, Milenko Bošnjaković. Nova Uprava najavila je predan rad i stabilizaciju kluba, te su najavili ukidanje članarina za omladinski pogon od prvog novembra.

„Moramo konačno postati realni i reći svima u lice da klub kao klub u svojoj stogodišnjoj tradiciji nažalost samo star klub. Mi rezultata nemamo, izuzev instant rezultata. Da bismo imali temelje mi moramo postati klub. Rezultati će doći našim sistemom rada i sistemom upravljanja“ – kazao je Elmir Šećerbegović, predsjednik Upravnog odbora FK Sloboda.

Trenutna finansijska situacija u klubu nije ni malo ohrabrujuća. Naime, Sloboda ima dugovanja koja iznose 5,4 miliona maraka, a računi su ravni nuli. Ideja nove Uprave je da klub postane samoodrživ. To je moguće, a prvi korak je napravljen, to je izmjena statuta. Sloboda će u zaštiti svojih prava imati na raspolaganju pravni tim koji će se baviti klubom i ovo je prvi put da postoji takvo nešto. Rizah Mešković, prvi čovjek sportskog segmetna kluba, bit će zadužen za stil igre u Slobodi.

„Svi smo ovdje radi zajedničkog cilja koji se zove Sloboda. Kako bih ja svoje međunarodno stečeno iskstvo prenio na nve naraštaje moja procjena je bila da to nije bilo moguće uraditi bez a) apsolutne autonomije u radu, b) osiguranja neophodnih uslova za rad. Uzimajući u obzir da niti jedan od navedenih faktora nisu bili zagarantovani od strane Uprave kluba ja sam cijelo vrijeme morao ostati po strani i mučno gledati razvoj dešavanja u klubu koji mi je omogućio da napravim svoje prve korake u karijeri” – istakao je Rizah Mešković, direktor poslovanja Slobode.

Planovi postoje, a želja je da Sloboda bude regionalni brend. Cilj je deblokirati račune do prvog januara. Novi šef stručnog štaba, Milenko Bošnjaković, nije potpisao ugovor sa klubom. Kazao je vjeruje novoj garnituri u Upravi. Bošnjaković je svima već dobro poznat vatreni navijač Slobode, a klubu nudi sljedeće:

„Nudim poštenje i karakter, da ništa neću nečasno uradit, da neću zloupotrijebit ime kluba. Svi koji me znaju, znaju šta govorim. Dogovorili smo uvjete koji su prihvatljivi za obje strane. Znam šta sam uzeo, znam šta imam u svlačionici. Čovjek sam koji se ne boji izazova“ – naglasio je Milenko Bošnjaković, šef stručnog štaba FK Sloboda.

Tribine će biti otvorene na svakom treningu, a trener i cijela ekipa ginut će za bodove, najavio je Bošnjaković. On će Slobodu predvoditi već u nedjelju u meču protiv Širokog Brijega.Amir Mešković, sin Rizaha Meškovića, novi je direktor poslovanja Slobode. Bivšem treneru Bloudeku poručili su da neće dobiti ono što je zamislio. Naime, Bloudek potražuje 70.000 KM koje su mu zagarantovane ugovorom, a na klupi je proveo samo deset dana.

„Pokušali smo da se dogovorimo o mirnom razlazu, koji zaslužujete. Od svih mogućnosti koje su bile na stolu, mi biramo opciju D. Ugovor koji ste potpisali nismo u stanju ispoštovati, niti pristajemo na bilo koju opciju koju ste nam ponudili. Ugovor je ovog momenta raskinut“ – rekao je Amir Mešković, direktor razvoja poslovanja FK Sloboda.

Iz Kluba su bivšem treneru poručili da može doći do svojih prava, ali da je njihova dužnost da zaštite novac koji ovaj klub ima na raspolaganju i da kroz pravne aktivnosti pokušaju da izvuku u interesu kluba.