Da li će Roditeljska kuća u Tuzli za djecu oboljelu od raka biti završena do kraja naredne godine?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ukoliko sve bude teklo po planu, do kraja naredne godine, djeca oboljela od malignih oboljenja, tokom liječenja svoje vrijeme moći će provoditi u Roditeljskoj kući. Ova kuća, vrijedna oko 700 hiljada KM, svoje mjesto će naći odmah pored Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla, a u njoj će moći boraviti sva djeca koja se u tuzlanskom  Kliničkom centru liječe od različitih vrsta malignih oboljenja. Konačno, njihovi problemi i izazovi sa kojima se susreću trebali bi biti manji, a trenutno se nalaze u rukama poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo zdravstva je na zahtjev UKC-a Tuzla već uputilo u proceduru zahtjev prema Skupštini TK koja je osnivač i vlasnik zemljišta i objekata UKC-a, da se dozvoli uknjižavanje određenog dijela zemljišta na kojem bi bila i izgrađena ova Roditeljska kuća”, kaže Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Iako se iz Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka FBiH” koje je ujedno i pokretač ove ideje, nadaju da će dozvolu za gradnju dobiti što prije, za sada još uvijek nije poznato kada će se poslanici kantonalne Skupštine izjasniti o ovom zahtjevu. Roditeljska kuća, čija bi gradnja, ako se u narednih 30 dana dobiju sve potrebne dozvole, trebala početi sredinom godine, od izuzetnog je značaja jer će mali pacijenti u borbi za izliječenje konstatno biti sa svojim roditeljima u okruženju koje više podsjeća na dom, nego na bolničke sobe. Taj značaj osjetila je i Atifa Buldić Bešić, majka djevojčice izliječene od leukemije. Njih dvije u Roditeljskoj kući u Sarajevu provele su sedam dugih mjeseci.

”Sve vrijeme s nama su bili i naš sin i naš tata. Bili su nevjerovatna podrška. Ona se uz njih osjećala sigurno. Tamo je trčala, smijala se, igrala se sa drugom djecom, svoj gubitak kose podnosila lakše, jer je boravila sa drugom djecom i nije se osjećala drugačije. Jedan takav objekat, zaista je od neprocjenjive važnosti, ne samo za mene kao roditelja, nego za cjelokupno društvo”, navodi Atifa.

Kuća bi bila značajna i za ljekare, koji se pored roditelja također bore za izliječenje ove djece.

”Želimo da skrenemo pažnju na tu djecu i to nije samo bolest djeteta nego cjelokupne porodice i potreban je angažman svih nas i nas kao profesionalaca”, ističe Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Da bi kuća mogla biti zaista gotova do kraja naredne godine, ukoliko dobije sve potrebne dozvole, govori i optimizam ljudi iz Udruženja srce za djecu oboljelu od raka. Cilj im je napraviti objekat još napredniji nego u Sarajevu.

”Vjerujte objekat u Sarajevu je jako tehnološki i inženjerski napredan u odnosu na objekte koji se trenutno rade u BiH. Ovo bi trebalo da bude montažnog karaktera što znači da se gradilište neće dešavati ispred objekta u zatvorenom prostoru i tako će biti montirano u vrlo kratkom vremenu”, kaže Emir Salkić, arhitekta.

Da li će se Roditeljska kuća zaista početi graditi sredinom ove godine kako je najavljeno, za sada zavisi samo od kantonalne Skupštine od koje se očekuje da će na nekoj od narednih sjednica razmatrati zahtjev resornog kantonalnog ministarstva. Do tada, hrabri mališani, boravit će u bolničkim sobama.