Da li je Budžet TK za 2019. godinu potrošački, realan ili pak razvojni?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poslanici u Skupštini TK usvojili su Budžet Tuzlanskog kantona za 2019. godinu. Budžet Tuzlanskog kantona za 2019-tu u iznosu od 405 miliona KM viši je za 20-tak miliona u odnosu na prošlogodišnji. Kako navode iz Vlade, riječ je o realnom Budžetu, te vlast koja ga naslijedi, ne bi trebala imati problema za podmirivanje osnovnih obaveza. Kao i do sada, najveći dio sredstava bit će izdvojen za isplatu plata.

”U Budžetu za 2019. godinu za bruto plate to je 220 miliona. Imamo povećanje negdje za 19 miliona, što se tiče povećanja plaća. To je prije svega onih 6,5 posto” rekao je Miralem Nuhanović, ministar finansija TK u tehničkom mandatu.

Nakon usvajanja Budžeta, oko 10 hiljada budžetskih korisnika u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave dobijat će veće plate i naknade za topli obrok, što je regulisano i nedavno potpisanim Sporazumom Vlade TK i predstavnika sindikata u ovim oblastima. Povećanja sredstava u ovogodišnjem Budžetu bit će i u dijelu kapitalnih izdataka, kažu u Vladi. Opozicione stranke međutim tvrde da se radi o potrošačkom, a ne o razvojom Budžetu. No, zbog vremenskog ograničenja, bili su prinuđeni glasati za ovakav Prijedlog Budžeta, pa je on usvojen jednoglasno.

”Ako posmatramo Budžet, rashodovnu stranu, vidimo da je on potrošački, da čak nije ni socijalni, a od razvojnih komponenti sadrži samo jednu komponentu” kazao je Bego Gutić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK.

”Budžet je generalno potrošački, nije razvojni. Demokratska fronta nije ulagala nikakve amandmane iz razloga što smo dovedeni pred svršen čin” smatra Boris Krešić, poslanik DF-a u Skupštini TK, a takvog stava je i Selim Bešlagić, poslanik Naše stranke u Skupštini TK: ”80 posto sredstava ide u potrošnju, u plate, lične dohotke i putne troškove, onda možemo reći da on nije razvojni nego potrošački”.

Budžet kreiran na isti način kao i prošle godine?

‘Budžet je kreiran na način, skoro identičan kao u protekloj godini. Radi se manje više o približnim ciframa, to je politika nekih drugih političkih stranaka koje su dale podršku tom Budžetu prošle godine i naravno na taj način kreirali i ove godine” stava je Mirnes Gušić, poslanik SBiH u Skupštini TK

Opozicione stranke uputile su Vladi brojne amandmane na Prijedlog Budžeta, ali su oni odbijeni. Svoje primjedbe tokom rasprave imao je i SBB koji u ovom momentu čini dio izvršne vlasti.

”Nisu dobile odobrenje Vlade u potpunosti onako kako smo mi to zahtijevali, jesu djelimično, zbog čega nam je drago,” rekla je Lejla Vuković, poslanica SBB-a u Skupštini TK.

Najveće zamjerke na novi Budžet, opozicione stranke imale su u dijelu koji se odnosi na razvojne projekte, izdvajanja za socijalne kategorije i poljoprivredu.

”Mi smo primjedbe imali i kad je bio Nacrt, tražili smo više sredstava za razvoj, da budu razvojne komponente Budžeta i za razvoj industrijskih zona, za poticaje startupova, zapošljavanje mladih ljudi” objašnjava Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslnika SDP-a u Skupštini TK.

Većina sadašnjih opozicionih stranaka, nakon formiranja nove vlasti, predložit će izmjene i dopune Budžeta za ovu godinu.