Da li je na pomolu svjetska kriza na tržištu automobila?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U prvoj polovini ove godine u svijetu je prodato 7,1 odsto manje automobila nego u istom periodu prošle godine, a u Evropi je taj procenat iznosio 3,1 odsto.

Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabilježen jedino u Brazilu,prenosi Akta.

Kako prenosi portal 24sata, U Evropi je ove godine prodato 3,1 odsto manje automobila, ali najgore je u Kini u kojoj je ove godine prodato čak 14 odsto manje automobila.

Konkretno, u Kini je prodato čak 1,6 milona manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu posljednjih godina očekujući nezaustavljiv nastavak rasta prodaje.

Još jedna loša vijest je veliki pad u Indiji (10,3 odsto), jer upravo je Indija pored Kine okosnica rasta svjetske automobilske industrije.

Smanjena je i potražnja za automobilima i u SAD, Rusiji, Japanu i drugim zemljama. U Evropi su zabilježeni osjetni padovi na tržištu, a najviše u Skandinaviji. Veliki rast bilježe jedino Litvanija i Rumunija.