Da li je ostavljanje BiH izvan euroatlanskog prostora najveći sigurnosni rizik?!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

 Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na izjave francuskog predsjednika Emmnuela Macrona o BiH kao “tempiranoj bombi”, izjavio je za “Financial Times” da BiH “nije imala nikakvih problema s manjim brojem stranih boraca” koji su se vratili u zemlju.

Veće zemlje poput Francuske, kako je kazao Komšić, “imaju vlastite probleme s raznim vrstama ekstremističkih ideologija i grupa”.

Sigurnosni rizik ostavljanja BiH izvan euroatlanskog prostora i članstva u NATO-u, prema Komšićevom mišljenju, daleko je opasniji po Bosnu i Hercegovinu od povratka džihadista.

Macron je u svom intervjuu iziritirao Bosnu i Hercegovinu, nazivajući je “tempiranom bombom koja otkucava odmah do Hrvatske i suočava se s problemom povratka džihadista”.

Oštri komentari francuskog predsjednika o NATO-u i Balkanu izazvali su razočarenje i u Berlinu. Kancelarka Angela Merkel kritikovala je “drastične riječi” francuskog čelnika protiv transatlanskog saveza, naglašavajući da “to nije moj stav o saradnji unutar NATO-a”.

Govoreći nakon susreta s budućom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, Merkel je ponovila podršku pristupnim pregovorima s blokom, rekavši da smatra “izuzetno bitnim za naše strateške interese da te zemlje ne gube nadu da bi jednoga dana mogle biti u stanju da de pridruže EU”.

Proširenje na zapadni Balkan također bi pomoglo bloku da se bavi osjetljivim pitanjem migracije, koje će biti jedna od ključnih tema s kojima se suočava Evropska komisija pod čelništvom von der Leyen, dodala je Merkel.

U svom govoru u Berlinu, von der Leyen je izjavila da šefovi vlada članica EU održavaju perspektivu članstva zapadnog Balkana u EU još od 2003. godine.

– Argumentacija je tada bila da je perspektiva članstva u bloku sidro za evropsku ideju mira u regiji koja je prije 20 godina bila razdirana krvavim sukobom. A istorijat EU od 1989. dokazuje koliko se isplati kad naša unija otvori srce – kazala je von der Leyen, piše Fena.