Da li je pravda zaista zadovoljena?

Da li je pravda zaista zadovoljena?

Objavio: -

Na skoro 1000 stranica ispisano je obrazloženje presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji je juče u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

Glavni tužilac u predmetu protiv Radovana Karadžića, Serge Brammertz, kazao je kako je Tužilaštvo zadovoljno što je Pretresno vijeće prihvatilo veliki broj dokaza koji izvan razumne sumnje dokazuju Karadžićevu individualnu krivičnu odgovornost za cijeli niz zločina.

„Mislim da je ovo jako važna presuda. Sjećate se 2008. godine kada je Karadžić uhapšen da se niko nije ni nadao da će biti uhapšen. Danas, osam godina poslije, imamo važno osuđenje. Sudije su slijedile dokaze u 11 tačaka optužnice, osuđen je u vezi sa deset tačaka. Sve u svemu, u konačnici smo zadovoljni ishodom. Patnje žrtava i počinjenih zločina su prepoznate. Sudije su prepoznale razmjere etničkog čišćenja u općinama, osudile su ga za istrebljenje, ubistva u različitimopćinama. Osudile su ga za teroriziranje civila u Sarajeva“,kazao je Serge Brammertz, glavni tužilac u predmetu protiv Radovana Karadžića.

Svijet je 1993. godine odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu. Već dva desetljeća te žrtve nam ukazuju povjerenje da tu pravdu i ostvarimo. Hiljade žrtava su došle ovdje da ispričaju svoje priče i da se hrabro suoče sa svojim mučiteljima. Ovom osuđujućom presudom to povjerenje je opravdano. Istina utvrđena ovom presudom bit će brana neprestanim pokušajima negiranja patnje hiljada ljudi i zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji.Pravda je zadovoljena, kazao je Bramerz.

Drugostepeni postupak i doživotna?

No, njegovo mišljenje ne djele preživjeli. Oni već više od 20 godina očekuju malo, a pokazuju mnogo bola. Izricanje presude Karadžiću je bio trenutak kada su očekivali jako puno, a pokazali malo. Majke Srebrenice sjedeći u memorijalnoj sobi u Potočarima, nisu reagovale na pojašnjenja presude sve do momenta kada je Karadžiću izrečena zatvorska kazna. Tek prisutni muškarci, kršili su ruke, odmahivali glavom, i s vidnim razočarenjem dočekali kraj presude. I opet, po ko zna koji put u životu, ljutnju su pretvorili u nadu.

„Nadam se da će u drugostepenom postupku on biti osuđen za genocid ne samo u Srebrenici već i u drugim opštinama u BiH i da će dobiti doživotnu kaznu. Izostala je ta sudska pravda koja bi nama dala satisfakciju da ima nade za mir za neki suživot, bojim se da će se ovim dati krila nekim nacionalnistima da će nastaviti onemogućavati normalan život kako u srebrenici tako i u drugim sredinama Republike Srpske“, kazao je Amir Kulaglić, Srebreničanin koji je presudu dočekao u Potočarima.

Peter Robinson, pravni savjetnik Radovana Karadžića, kazao je kako prvo mora isčitati presudu kako bi odbrana ustanovila koje su osnove za žalbu. Za to imaju rok od 30 dana. No, odmah je izjavio da će osporavati svaku tačku, jer misli da ima dosta osnova za to. Na pitanje gdje će Karadžić služiti kaznu, Robinskon je izjavio da to zavisi od predsjednika suda, ali je sigurno da će u Haagu ostati do okončanja žalbenog postupka, koji može trajati i do tri godine.

800 predmeta vraćeno u BiH

Tužilaštvo, pak smatra da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važan korak, još nije završen. Tužilac Brammertz je rekao da je prevelik broj porodica koje još uvijek ne znaju za sudbinu svojih najdražih i pozvao nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima.

On je to kazao upravo iz razloga što je Haški sud u BiH na suđenje vratio 800 predmeta koji su označeni kategorijom A što je oznaka za „udruženi zločinački poduhvat“, kao što je na primjer koncentracioni logor Sušica u Vlasenici. Ovaj postupak bi trebao dovesti do toga da se presudi zločinicima koji slobodno hodaju Bosnom i Hercegovinom, a oni vrlo lako mogu biti bilo koja osoba u zapovjednom lancu Vojske Republike Srpske, MUP-a Republike Srpske i bivše Jugoslavenske narodne armije, kao i svih članova ratnih predsjedništava, te kriznih stožera u svim općinama u BiH. Nažalost presudom Karadžiću, kakvu je donijelo sudsko vijeće, odgovornost je zaobišla vlasti u Srbiji.