Da li je sigurno dojiti bebu ako majka ima COVID-19?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Koja praksa se preporučuje pri dojenju u slučaju kad majka ima COVID-19 i kolike su šanse da se virus prenese na bebu preko majčinog mlijeka, u novom videu „60 sekundi o koroni“ objašnjava pedijatrica dr. Edisa Taković Padder.

Dr. Edisa Taković Padder je završila medicinski fakultet na Wayne State School of Medicine u Detroitu. Specijalizirala je pedijatriju na Children’s National Medical Center u Washington D.C.u i članica je Američke akademije pedijatrije i Bosanskohercegovačke akademije nauke i umjetnosti, saopćila je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) koja nastavlja s projektom “60 sekundi o koroni”.

– Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da se bebe koje rode majke pozitivne na koronavirus prvo okupaju da bi se virus koji bi mogao biti prisutan na bebi skloni. Također, prema ovim preporukama, dozvoljava se da beba bude u istoj sobi s majkom nakon poroda, ali ako je moguće, da bude na udaljenosti od dva metra – kaže dr. Taković Padder i napominje da kad je riječo dojenju, dozvoljeno je da majka koja ima COVID-19, a osjeća se dovoljno dobro, doji svoju bebu.

– Majka mora oprati ruke prije dojenja i nositi masku tokom dojenja. Ako se majka ne osjeća dobro, ona može ispumpati svoje mlijeko i dati nekome drugom da nahrani bebu kroz flašicu. Studiji su pokazali da je rizik od prenosa kornavirusa kroz dojenje i majčino mlijeko veoma mali. Bitno je naglasiti da je majčino mlijeko izuzetno važno za izgradnju bebinog imuniteta i može pomoći bebi da se odbrani od koronavirusa – kaže dr. Taković Padder.

Video možete pogledati na YouTube kanalu „60 sekundi o koroni“: VIDEO