Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja u TK; briga za djecu šehida prioritet

Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja u TK; briga za djecu šehida prioritet

Autor: -

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima, te Svečanom akademijom obilježen je Dan ”Dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona”.

Najvećim ratnim priznanjima u TK odlikovano je 488 boraca, od čega su 352 dobitnika zlatnih ljiljana. Ovo najveće ratno priznanje po okončanju rata dobilo je 200 preživjelih boraca, dok ih je 152 odlikovano posthumno. Danas je živo njih 184. Oni, kao i dobitnici ostalih ratnih priznaja svoj dan su obilježili skromno, prisjećajući se saboraca koji su dali život za slobodu BiH. Na Svečanoj akademiji koja je održana u povodu 12. juna istaknuto je da su dobitnici najvećih ratnih priznanja izvojevali da se njihova prava poštuju, ali da to, ni u kom slučju ne znači, da se neće zalagati za prava ostalih kategorija.

„U odnosu na ostale boračke populacje koje su u izuzetno lošoj materijalnoj situaciji, zlatni ljiljani su u nešto boljem položaju. Naravno, to nije dovoljno, ali je bolje u odnosu na njih. Uvijek može bolje, zato se i borimo i prioritet nam je sad donošenje Zakona o demobilisanim borcima gdje bi popravili tu kategoriju“, izjavio je Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

Ističući u prvi plan zaduženje koje su preuzeli, a to je da djeca šehida i poginulih boraca imaju bolji život u državi za koju su se njihovi roditelji borili, dobitnici najvećih ratnih priznanja nadaju se partnerskom odnosu sa Vladom TK koja je, kako kažu uvijek imala sluha za pripadnike ove kategorije.

Resorni ministar kazao je da će Vlada TK u narednom periodu povećati budžet za boračke kategorije.

„Kada su u pitanju šehidska djeca, djeca poginulih zlatnih ljiljana tu se posebno vodi računa i na nekim općinama smo postigli jako značajne rezultate. Nastojaćemo u narednom periodu da kao Vlada te rezultate popravimo, da nam djeca poginulih zlatnih ljiljana budu u potpunosti uposlena, a i porodice naravno zbrinute“, kazao je Enes Gegić, ministar za boračka pitanja TK.

Svečanoj akademiji u BKC TK u Tuzli prethodio je obilazak mezarja heroja oslobodilačkog rata u Dubravama, Hemlijašima i Teočaku, polaganje cvijeća na spomen obilježju Slanja banja i ispred MUP –a TK u Tuzli.