Dan državnosti: Ravnopravnost u BiH već odavno ima drugačije značenje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Obilježavanje Dana državnosti počelo je odavanjem poštovanja i prisjećanjem na djela onih koji su dali živote za odbranu domovine, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u posljednjem. No, s tim je i završilo. Svečane sjednice, koncerti, dugi govori i sve ostale aktivnosti karakterističe za današnji dan odgođene su zbog sraha od širenja zaraze korona virusom. No, zvaničnici koji su se danas obratili javnosti, uputili su poruku javnosti, a posebnu pažnju skrenuli mladima, da ovo nije običan praznik i tek još jedan neradnih dana u sedmici.

“Mladi ljudi baš I ne vole da se priča o ratu, jer od rata je prošlo već 25 godina, ali mi moramo govoriti o tome, upravo da mlade generacije ne bi došle u kušnju I da im se ne bi dogodilo isto. Da zajednički iz različitih naroda koji žive u BiH ostvaruju pozitivnu komuinikaciju i pozitivnu priču koja je vodilja ka Evropskoj uniji”, poručio je Denijal Tulumović, premijer TK.

“To je dan kada su zastupnici ZAVNOBIH-a donijeli odluku o priznavanju BiH kao države I muslimana I hrvata I srba i svih njenih građana. Smatram da treba raditi na osnovama toga I vratiti povjerenje građana u državu BiH, a prije svega da znamo da je to svima nama jedina domovina. Svim građanima zato želim sretan Dan državnosti BiH”, dodaje Selim Bešlagić, poslanik u Skupštini TK.

“Posebne čestitke upućujem pripadnicima Armije BiH koji su odbranili BiH I sačuvali AVNOJ-ske granice, a na nama političarima je da dalje ovu državu, jedinu nam, uredimo pravno I sistemski po mjeri svih građana, kako bi bili svi ravnopravni u BiH I da ne zaboravimo one vrijednosti I one ljude koji su dali svoje živote I njihove prodice”, kazao je Senad Alić, poslanik u Skupštini TK.

Iako je na političarima da državu vode u interesu svih njenih građana, zajednički, bar je tako u ostatku svijeta…u Bosni I Hercegovini to nije slučaj, jer upravo zbog političara najveći državni praznik priznaju tek u u jednom dijelu naše države. Borba za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini već odavno ima potpuno drugačiji cilj.

Imate dvije škole pod jednim krovom, ne trebam vam dalje pričati. Bošnjake uče jedno, hrvate drugo, a Srbe treće. Tu nema napretka. Mi moramo napraviti varijantu u kojoj će istorija da bude fakat I da se o njoj tako priča. Odnos škole je primarna stvar, porodica i škola to je uvijek kroz istoriu bilo bitno za razvoj čovjeka. Ako pustite djecu da uče sa mreža, sa ulice, stvorit ćemo konfuziju zbog koje ćemo uvijek biti iznenađeni njihovim postupcima”, kategoričan je Nebojša Novaković, zamjenik predsjednika GU Savez boraca i antifašista Tuzle.

“Naš zadatak je, da se borimo da nikada ne budu zaboravljeni ni oni koji su izgubili živote ni oni koji su ostali bez dijelova tijela, bez mladosti, bez psla bez budućnosti. Mi gradimo bolju budućnost za našu djecu I trudimo se da ova država stanje iza njih da ne idu iz nje” kazala je Sabira Mićanović, Koordinacija boračkih udruženja Grada Tuzla.