Dan Medžlisa IZ Tuzla: Priznanje za Hasana-ef. Spahića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prije 447 godina Gazi Turali-beg je potpisao vakufnamu, odnosno tada je ozvaničeno njegovo svojevoljno izdvajanje imovine za dobrobit zajednice. On se zbog toga često smatra začetnikom urbane Tuzle jer je tada društvu podario 38 dućana, jedan vodovod, jedan han i džamiju. Sjećanje na Gazi Turali-bega živim održava Medžlis islamske zajednice Tuzla, a povodom ovog dana rekapituliran je i rad institucije u prethodnih 28 godina.

”Postignut je veliki uspjeh na mnogim poljima, u obrazovanju posebno. Akcentiram posebno na obnovu vakufa tuzlanskih i prije svega Gazi Turali-begovog vakufa,” rekao je hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla.

Upravo svih ovih 28 godina na čelu Medžlisa bio je Hasan-ef Spahić, a zbog dugogodišnjeg zalaganja i truda uručeno mu je i posebno priznanje: Plaketa za doprinos u radu Medžlisa. Efendija Spahić radi još od 1971. godine prvobitno kao imam, a od 1990 godine na čelu je ove vjerske institucije.

 ”Mnogo se toga uradilo. Kad sam došao na mjesto predsjednika Medžlisa imali smo 12 džamija danas imamo 42 džamije. Radili smo na transformaciji vakufske imovine, to je ono što mi je posebno drago,” kazao je Hasan-ef. Spahić, dobitnik Plakete za doprinos u radu Medžlisa.

Uz dodjelu priznanja i prigodan program obilježen je Dan ratificiranja vakufname. No, od cjelokupnog vakufa, ostala je samo džamija koja je danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Njenom obnovom djelimično je vraćen sjaj dobrog djela jedne od najvećih historijskih ličnosti ovih prostora: Gazi Turali-bega.