Dan Metalaca: Nezavidan položaj zaposlenih u ovom sektoru

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Metalska industrija u BiH je na koljenima. Mada najrazvijenija u BiH od svih drugih industrijskih grana, drugi su, odmah nakon ljekara po odlivu radne snage. Njih svega tri hiljade danas radi, a Dan metalaca obilježavaju uz nadu da će za dvije tri godine doći do većih ulaganja u metalski sektor, zadržavanja mašinskih inježenjera i mašinskih tehničara i poboljšavanja poslovnog ambijenta. Primjer pozitivne prakse, dobrog poslovanja je tuzlanski TTU Energetik, ponikao iz prašine nekadašnjeg TTU-a. Mladi kadrovi koji će zamijenite radnike za penziju zapošljavaju se već tri godine, a saznajemo da će uskoro biti i novi konkurs. Današnji dan obilježili su svečanim ručkom uz poruku da će posla još biti, naročito kada krene izgradnja Bloka 7 kojim će TTU Energetik osigurati posao za narednih pet godina.

“Nemamo odlazaka iz firme, nemamo odliva u smislu radne snage koja može napraviti problem. Imamo jako puno prijava i mlađih osoba, mladih injženjera koji žele da rade u ovoj firmi. Jer zaista ova firma po pitanju metalskog sektora i pitanju onoga što radnici ovdje mogu da nauče može pružiti zaista puno.”, rekao je Mustafa Avdić, izvršni direktor za tehničke poslove u TTU Energetik.

Jedan od problema u metalskom sektoru proizilazi iz činjenice da se ne ulaže dovoljno u industriju, njen razvoj i tehnologiju.

” Jednostavno poslodavci se susreću sa problemom samo što edukuju radnika recimo kao operatera na cnc mašini ne može ga zadržati jer je tamo vani pet do šest puta više plaćen. Tako da današnja situacija, mogu reći, je bolja nego prije imaju veće plate. Nema radnika da mu nije uplaćeno osiguranje – ta su vremena prošla”., kazao je Mešan Vildić, predsjednik Sidnikata metalaca TK.

Mada su uslovi rada dobri, radnici odlaze. U metalskom sektoru na odliv radne snage iz ugla poslodavca gledaju kao trend koji je bio zastupljen još u vrijeme SFRJ, ali se o tome malo pričalo, navode.

“Mi smo imali neko ograničeno tržište koje je bilo diktirano gdje su firme morale zapošljavati pripravnike po diktatu. Toga više nema. Mi smo znali da ćemo se mi suočiti s tim problemom, i mi se suočavamo. To je problem svake države, ne samo BiH. Kao što sva roba, novac, i radna snaga ima konkurenciju. Prema tome, svako ima pravo da radi tamo gdje misli da mu je bolje.”, istakao je Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH.

Stanje će se morati popraviti, kažu iz Privredne komore FBiH.

“Ono što je jedan od velikih razloga što je jedan dobar dio industrije gubio jeste njihova nepovezanost. Nisu uspjeli da rade zajedno, uvijek je taj problem koji je veći, ko će biti nosilac Konzorcija, i bukvalno takvim odnosom su jedni drugima uništili status na tržištu.”, dodao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Jašarspahić smatra da je metalska industrija uvijek bila pokretač privrede BiH te vjeruje da će se ubuduće shvatiti ozbiljnost situacije u ovoj grani industrije. Nekada je metalska industrija zapošljavala 230 hiljada radnika, dok u FBiH u Sindikatu metalaca trenutnio je oko 14 hiljada radnika.