Dan nezavisnosti BiH svečano obilježen u više gradova u Njemačkoj

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Državni praznik BiH, Dan nezavisnosti, svečano je i uz prigodne programe obilježen u više gradova u Njemačkoj, a predstoje manifestacije i u drugim njemačkim, švedskim i gradovima u Danskoj i Švicarskoj.

U petak su manifestacije povodom Dana nezavisnosti organizirane u Minhenu i Štutgartu, u subotu u Kelnu, a jučer u Bohumu i u Hamburgu.

”Obilježavanje 1. marta Dan nezavisnosti BiH u Štuttgartu je održano u organizaciji Konzulata BiH i džemata Islamske zajednice u tom njemačkom gradu. Prisustvovali su generalni konzul za Njemačku, Began Muhić i muftija za zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić. Pokrovitelj manifestacije je Grad Sarajevo”, rekao je publicista i koordinator obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u dijaspori Adis Tanović.

Naglašava dobru posjećenost od strane bh. građana koji žive u Njemačkoj na do sada održanim manifestacijama te očekivanja dijaspore da i u buduće budu organizirani slični programi, kako bi se i na taj način održavala veza sa BiH, razmjenjivale informacije značajne za različite segmente života, rada i obrazovanja.

Na manifestacijama je upriličena i promocija novog izdanja Turističkog vodiča Sarajevo, koje je izašlo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te izložba fotografija “Kulturno historijsko naslijeđe Sarajeva” pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sarajeva.

Tanović naglašava da je interesovanje na manifestacijama za Turistički vodič veliko, prije svega zbog priče i fotografija Trebevićke žičare, ali i zbog toga što predstavlja glavni grad Bosne i Hercegovine kao jedinstven simbol multikulturalnosti u svijetu.

”Sarajevo je jedinstveno mjesto u svijetu, gdje se susreću različite kulture i civilizacije i upravo takav grad naši ljudi u dijaspori žele da predstave, prezentiraju i da poklone svojim prijateljima Nijemcima izdanje turističkog vodiča, koji ih svojim sadržajem čini ponosnim”, pojašnjava Tanović i dodaje kako je ta publikacija pravi način da se BiH predstavi u Evropi, ovog puta u povodu Dana nezavisnosti.

Predstoji sutra manifestacija u Esbjergu, u srijedu u Aalborgu, u četvrtak u Randersku, petak u Odenseu, u subotu u Motali i Orebru u Bosanskoj kući, i u nedjelju u Stockholmu. Planirane su svečanosti i u Malmeu, Kopenhagenu, Stockholmu, Motali, Helsinborgu, Wiesbadenu… U Gradskoj vijećnici u Mannheimu bit će svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH, uz prisustvo brojnih uspješnih Bošnjaka, gradonačelnika i predstavnika Gradske uprave Mannheima.

U Orebru će 7. marta na manifestaciji povodom Dana nezavisnosti biti svečano otvorena “Bosanska kuća”, koja će biti najveći bošnjački i islamski centar u Skandinaviji. Također i u Ženevi i Cirihu su planirane slične manifestacije.

”Jednomjesečni program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, koji će biti realiziran u 30-tak gradova EU završava manifestacijama u Penzbergu i Rosenheimu u Njemačkoj”, kaže Tanović.

Partner projekta i pokrovitelj programa je Gradska uprava Sarajeva, a te manifestacije su prilika da Grad Sarajevo predstavi brojne uspješno realizirane i nadolazeće projekte, s ciljem što bolje promocije grada.

Partneri projekta su brojna udruženja i organizacije, koja također daju doprinos u očuvanju bosanskog jezika i identiteta.

(RTV Slon/Fena)