Dan nezavisnosti SAD: ”Amerika nudi partnerstvo onima koji teže slobodi i prosperitetu”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prije 243 godine, Sjedinjene Američke Države proglasile su nezavisnost. Tada je donesena Američka deklaracija i 4. juli se od tada slavi kao Dan nezavisnosti. Ovaj praznik obilježava se političkim govorima, karnevalom i kulturno-umjetničkim programima, ne samo u SAD, nego i širom svijeta. Stoga je ambasador Amerike upriličio prijem za prijateljski narod svoje zemlje – baš onako kako zvaničnici percipiraju građane Bosne i Hercegovine.

”Svakog četvrtog jula slavimo vrijednosti koje su inspirisali stvaranje naše nacije.. Kao što je predsjednik Trump rekao u našoj Strategiji nacionalne sigurnosti: “Sloboda, slobodno poduzetništvo, pravda za sve i dostojanstvo svakog pojedinačnog ljudskog života ključne su vrijednosti onoga što nas čini nacijom kakva jesmo. Nikada nećemo smetnuti s uma naše vrijednosti i njihovu snagu koja inspiriše, daje nadu i okrepljuje” rekao je Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

Ove godine se obilježava i pedeseta godišnjica slijetanja čovjeka na mjesec. Do ovog, jednog od najvećih poduhvata u ljudskoj historiji, Amerikanci su došli vođeni svojim načelima koji su postavili njeni očevi nacije prije više od dva stoljeća.

”Odlučili smo da u ovoj deceniji sletimo na Mjesec i da uradimo i neke druge stvari, ne zato što ih je lako uraditi, nego baš zato što nije; jer taj cilj će poslužiti objedinjavanju i odmjeravanju naše najveće snage i najboljih vještina” – kaže ambasador Nelson.

Sjedinjene Američke Države provjereni su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine, što se moglo čuti i tokom prijema povodom Dana nezavisnosti. SAD se zalaže za bolji život građana Bosne i Hercegovine, njen skoriji ulazak u Evropsku uniju i NATO savez.

”Uspjeh Bosne i Hercegovine zavisi ne od toga šta međunarodna zajednica može da uradi, nego, kako je rekao predsjednik Kenedi: “od onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju”. Sjedinjene Države su spremne da vas podrže. Jer, kako stoji u našoj Strategiji nacionalne sigurnosti: “Sjedinjene Države nude partnerstvo onima koji, kao i mi, teže slobodi i prosperitetu”.

Osim što će biti prijatelji svima onima koji slobodu cijene kao najveću vrijednost, cilj Amerike je pomjerati granice u nauci. Tako bi, sljedeće godine, američki rover  trebao sletjeti na nama najbližu planetu Mars. Ambasador Nelson kaže da niko ne zna kakva će inspiracija biti to dostignuće za buduće generacije. Ipak, jedno je sigurno: Amerika i Amerikanci će i dalje težiti svojim temeljnim postulatima: slobodi, dostojanstvu i pravdi.