Dan općine Banovići – Prioriteti razvoj poduzetničkih zona i izgradnja Termoelektrane

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Polaganjem cvijeća na centralnom obilježju šehidima i poginulim borcima, te svečanom akademijom obilježen je Dan općine, dan kada su oslobođene mjesne zajednice Seona i Aljkovići u proteklom ratu. Bile su ovo posljednje oslobođene teritorije banovićke općine. Danas su se predstavnici vlasti, porodice poginulih i sugrađani prisjetili onih koji su dali živote za odbranu općine, ali i Bosne i Hercegovine.

”Prije 24 godine oslobođene su mjesne zajednice Aljkovići i Seona, tako da je cijela općina Banovići bila slobodna i stvorili se uslovi za povratak stanovništva”, navodi Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.

Nakon rata ponovo je počeo razvoj ove općine. Danas se ova lokalna zajednica ravnomjerno razvija, iz godine u godinu planiraju se veliki infrastrukturni projekti u koje budu uložena sredstva između četiri i pet miliona KM. U ovoj općini konstantno se smanjuje broj nezaposlenih, a okosnica razvoja su Rudnici mrkog uglja Banovići.

”Danas imamo rekordan broj zaposlenih, negdje preko šest hiljada, a u Rudniku radi oko tri hiljade, dakle 50 posto ljudi koji direktno rade u Rudniku mrkog uglja Banovići i on predstavlja okosnicu razvoja općine Banovići”, ističe Midhat Husić, načelnik Općine Banovići.

Nova radna mjesta mogu se očekivati i u budućnosti, poručuje načelnik Husić. U toku je provedba nekoliko značajnih projekata za lokalnu zajednicu koji će svakako uticati na bolji život građana.

”Kroz razvoj poduzetničke zone, kroz neka preduzeća koja su tokom ratnog perioda devastirana, danas se obnavljaju, vrlo skoro slijedi otvaranje i nova radna mjesta, to nam je strateški cilj, opstanak Rudnika, izgradnja Termoelektrane i daljnji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta”, kaže Husić.

Iako je posljednjih godina primjetan trend iseljavanja stanovništva iz svih krajeva BiH, iz Općine Banovići kažu da će nastojati zadržati stanovništvo bez obzira gdje oni živjeli, na selu ili u gradu. Ono što najavljuju za narednu godinu je veliki projekat sa Gradom Živinice i Općinom Kladanj, a to je izgradnja regionalne sanitarne deponije čime će se riješiti pitanje odlaganja otpada ove tri lokalne zajednice.

Na kraju treba dodati da je u prethodnom periodu povodom Dana općine organizovano skoro 30 kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija.