Dan otvorenih vrata: Elektrotehnika fakultet budućnosti

Dan otvorenih vrata: Elektrotehnika fakultet budućnosti

Objavio: -

Kako bi na vrijeme imali bolji uvid te se upoznali sa studijskim programima, fakulteti Univerziteta  u Tuzli već su počeli otvarati svoja vrata budućim studentima. Dan otvorenih vrata danas je upriličen i na Fakultetu elekrotehnike.

Srednjoškolci koji ove godine planiraju upisati Fakultet elekrotehnike u Tuzli imali su danas priliku upoznati se sa studijskim programom „ Elektrotehnika i računarstvo“, koji će biti organizovan kroz pet usmjerenja: Automatika i robotika, Elektroenergetska mreža i sistemi, Elektrotehnika i sistemi konverzije energije, Računarstvo i informatika te Telekomunikacije.

„ Fakultet elekrotehnike i ove godine upisuje studente na studijski program „ Elektrotehnika i računarstvo“ na pet usmjerenja i to 175 studenata, od čega 100 studenata iz finansiranja iz budžeta i 75 studeneta samofinansirajućih.“, istakao je dr. sc. Amir Tokić dekan Fakulteta elektrotehnike Tuzla.

Iako je prema riječima prof. Tokića, studij elektrotehnike težak i traži maskimalnu posvećenost, kao i prethodnih godina, vlada veliko interesovanje. Dokaz tome je i veliki broj srednjoškolaca koji su danas prisustvovali prezentacijama studijskih usmjerenja.

„ Prvenstveno sam izabrao ovaj fakultet zato što imam ambicije prema elektrotehnici  to sam odabrao već pri upisu u srednju školu, tako da se nadam da ću položiti prijemni i jednostavno nastaviti ganjati svoj san.“, ističe Saša Bilandžija.

„ Elektrotehnika je zanimanje budućnosti i zanimanje koja ostavlja dosta prostora studentima da sami projektuju neke stvari bez obzira na to da li postoje neke državne firme, uvijek su spremni da naprave neke svoje biznise i vlastite potrebe kako bi svoje znanje sami investirali u svoje poslove.“, mišljenja je Lena Šarić.

Budući brucoši kažu da je elektotehnika interesantna i zbog činjenice da se oni koji ga završe, ne zadržavaju na evidencijama Zavoda za zapošljavanje i da su vrlo traženi na tržištu rada. Veliki broj svršenih studenata danas su kaže prof. Tokić uspješni ljudi kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Kadar na ovom fakultetu u samim počecima osnivanja,  školovan je za potrebe prije svega Termoelektane Tuzla i privrede koja je tada bila i još uvijek je pokretač Tuzlanskog kantona.

„ Upravo je fakultet osnovan zbog potreba Termoelektarne i te industrije koja je u sjeveroistočnoj Bosni bila u procvatu hajde da kažemo u izgradnji.“, napominje dekan Tokić.

Osim studijskog programa „ Elektrotehnika i računarstvo“, 45 studenata imat će mogućnost upisa i na studijski program „ Tehnički odgoj i inormatika“ , koji je prošle godine sa Filozofskog fakulteta prebačen na Fakultet elektrotehnike.