Dan Preda: Formirati vlast u BiH bez odgađanja, pa onda kandidatski status

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je da je neophodno da vlast na nivou BiH bude formirana bez odgađanja da bi BiH dobila kandidatski status.

“Vlasti moraju da nastave posao na EU reformama jer će zahtjev biti analiziran na osnovu primjene reformi. BiH mora da pokaže rezultate i to je osnovna stvar koja će odlučiti sljedeće korake i brzinu evrointegracija zemlje”, rekao je Dan Preda.

Prema njegovom mišljenju, nastavak puta ka članstvu u EU zavisiće od budućih koraka u BiH, a ne toliko od podnesenih odgovora na Upitnik.

On smatra da predavanje dodatnih odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji nije istorijski trenutak za BiH.

“Dobro je što je proces završen, ali ne mogu da ne primijetim veliko kašnjenje od pet mjeseci. Uz to, tu su i informacije da na neka od dodatnih pitanja nije odgovoreno. Sve u svemu ovo nije istorijski trenutak, ovo je tek finalizacija prvog koraka. A biće ih još mnogo dok BiH ne postane članica EU”, rekao je Dan Preda za “Deutsche Welle”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik predao je danas u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.