Dan Preda u Predsjedništvu BiH: Odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na sastanku sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Danom Predom konstatovali da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije.

”Očekujem da u narednim danima Vijeće ministara BiH kompletira te odgovore. Postoje određeni problemi u poglavlju koji se tiče obrazovanja imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih, kantonalnih nivoa”, kazao je Džaferović.

Osim toga, akcenat je stavljen na funkcioniranje parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

”To je staro pitanje. Taj parlamentarni odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje čini određena grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička komisija za evropske integracije pri PSBiH”, pojasnio je Džaferović.

Unutar navedenog tijela, kako je podsjetio, već duže vrijeme se vodi rasprava o načinu odlučivanja navodeći da je tu problem sa ”stavom zastupnika iz državnog parlamenta koji dolaze iz RS-a”.

”Evropski parlament ima svoja pravila i jasno mišljenje da BiH treba da prihvati pravila i način odlučivanja u tom odboru u skladu sa preporukama Evropske komsije. Kazali smo da ćemo nakon što se uspostave komisije u državnom parlamentu mi iz Predsjedništva pokušati održati sastanak sa članovima tog odbora iz BiH i članovima tog odbora iz Evropskog parlamenta”, poručio je Džaferović.

Preda je ocijenio realnim da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status i to prije izbora za Evropski parlament.

(RTV Slon/Fena)