Dan urezan u historiju BiH: Tuzla je prije 27 godina odbranjena

Dan urezan u historiju BiH: Tuzla je prije 27 godina odbranjena

Objavio: -

Na današnji dan, prije 27 godina, Tuzla je odbranjena. Tog 15. maja 1992. godine, Tuzlaci su pokazali kako brane svoje dostojanstvo ali i dostojanstvo svog grada. Legitimne policijske snage tog 15. maja odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.

Tog dana,  povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske tzv. Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je bila pod komandom Ratka Mladića, su zajedno sa pripadnicima novoosnovane Vojske Jugoslavije, izvršili napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji su osiguravali izlazak kolone iz grada. Vojnici su tada pucali na Brčanskoj Malti, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

„Ja sam upozorio policijske službenike da ne pucaju i da kolona mora mirno izaći, policajci su normalni izvršavali moju zapovijed, međutim iz pravca kasarne su se čuli pucnji i trajali su kad je došla zapovijed na vatru odgovori vatrom ali tada je već nastao haos.“ – kazao je Niko Juričić, bivši zapovjednik Druge manevarske jedinice policije.

 

 

 

„Želim da kažem da je 15. maj pokazao da se faktički BiH samo na osnovu uvođenja rezervne policije mogla braniti daleko bolje.“ – istakao je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

 

 

Srbija je, tvrdeći da u slučaju “Tuzlanska kolona” postoje dvije istine, raspisala međunarodne potjernice za više osoba iz naše BiH, a prvi je, 2007. godine uhapšen bivši pripadnik policije BiH Ilija Jurišić koji je nakon višegodišnje pravne bitke pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin.

„Ja ne znam kako istine mogu biti dvije, istina je jedna. Oni se koriste i terminima da su oslobodili i Bijeljinu, Srebrenicu, Bratunac, a znamo šta se sve desilo. Mi smo samo odbranili svoj grad i svoje sugrađane.“ – kaže Mirza Ahmić, učesnik u odbrani Tuzle

Da je istina jedna, mišljenja je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Kaže da je bivši komandant kasarne JNA u Tuzli Mile Dubajić te 92. godine napravio brojne greške.

„Tada je Mile Dubajić prekršio sva moguća pravila i vojnike natovario na burad sa gorivom na sanduke municije tako da je došlo do lančanih eksplozija, a svi ranjeni su zbrinuti u Kliničkom centru.“ – ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Današnjem obilježavanju 15. maja su osim građana prisustvovale i brojne delegacije, te polaganjem cvijeća na spomen obilježja na Brčanskoj Malti i Slanoj Banji odale počast poginulim.

Delegacija Vlade manjeg bh.entiteta već nekoliko godina ne dolazi u Tuzlu na obilježavanje ovog datuma. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović jučer je kazao da delegacija u Tuzlu ne dolazi “iz sigurnosnih razloga” te da će ovaj datum obilježiti u Bijeljini na groblju Pučile gdje će položiti vijence stradalim.