Danas godišnjica stradanja civila na Markalama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će prisustvovati komemoraciji i polaganjem vijenca odati počast sarajevskim civilima koji su 5. februara 1994. godine stradali na pijaci Markale od Vojske Republike Srpske (VRS) tokom opsade grada Sarajeva za vrijeme rata protiv Bosne i Hercegovine.

U prvom masakru na Markalama 5. februara 1994. ubijeno je 68 sarajevskih civila, a ranjena 144. Masakr se dogodio između 12.10 i 12.20 sati kada je minobacački projektil ispaljen sa srpskih položaja pao u prepunu gradsku tržnicu Markale.

Spasioci i pripadnici Ujedinjenih nacija (UN) su brzo stigli da bi pomogli brojnim civilnim žrtvama, dok su snimci događaja brzo postali glavne vijesti širom svijeta, saopćeno je iz Press službe UDIK-a.

Masakr na Markalama je ratni zločin koji je još jedan u nizu dokaza nečovječnosti, brutalnosti i apsurdnosti cjelokupnog rata u Bosni i Hercegovini. Taj masakr, kao i sama opsada grada Sarajeva, koja se dogodila na samom kraju dvadesetog vijeka, predstavljaju čin za svaku osudu. Obilježavanje stradanja civila na Markala treba biti i ostati iskonski čin borbe protiv neljudskosti i zaborava svega onog zlog što se Sarajevu događalo u ne tako davnoj prošlosti, smatraju u Udruženju za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).