32 C
Tuzla
17.07.2024.

Danas je 77. godišnjica oslobođenja Tuzle

Danas se obilježava 77. godišnjica oslobođenja grada Tuzla. Drugi oktobar 1943. godine jedan je od najznačajnijih historijskih datuma za građane Tuzle. U Drugom svjetskom ratu Tuzla je bila centar sjeveroistočne Bosne i centar Tuzlanskog sreza, ali je isto tako bila i važan industrijski centar od čijih je proizvoda zavisila fašistička Njemačka.

Podsjetimo, drugog oktobra 1943. godine Tuzla je u II svjetskom ratu prvi put oslobođena i taj se dan obilježava kao Dan oslobođenja Tuzle. U historijskim referatima stalno se ponavlja kako je Tuzla tada bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Evopi. Sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran. Definitivna sloboda došla je septembra 1944. godine.

”Bila je to prekretnica u Drugom svjetskom ratu, pa je ovaj datum i danas simbol pobjede nad fašistima, nacistima, četnicima i ustašama. Antifašizam i antinacionalizam i danas predstavljaju najviši novo bosanskohercegovačkog patriotizma”, naveli su u svojoj čestitci građanima Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Nataša Perić , predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA