Danas je godišnjica smrti Muhameda Mujkanovića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Muhamed Mujkanović bio je poznati bosanskohercegovački pjevač sevdalinki i kompozitor  novokomponirane narodne pjesme. Preminuo je na današnji dan 9. januara 2015. godine.

Rođeni Tuzlak muzikom se bavio od 1960. godine. Očuvao je od zaborava mnoge bosanske sevdalinke. Pripada generaciji bosanskohercegovačkih izvođača sevdalinki po kojima je BiH prepoznatljiva u svijetu. Snimio je oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike, 30 singlica, 20 video kaseta, 30 audio kaseta, a autor je i 40 vlastitih kompozicija. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja.

Muhamed i Biljana Mujkanović 2005. godine, u samo šest mjeseci izgubili su dvojicu sinova Damira i Igora. Muhamed se u teškim danima tuge zbog smrti svojih sinova bio povukao iz javnog života. Sin Damir koji je bio profesor u Elektrotehničkoj školi u Tuzli tragično je poginuo u prometnoj nesreći. Sedam mjeseci poslije, preminuo je njegov brat Igor. Mujkanovićev sin Igor bio je rukometaš tuzlanske Sloboda Solane i diplomirani inženjer strojarstva, a preminuo je 2006. godine, u 24. godini života. Preminuo je tijekom kondicijskog treninga. Prijatelji i rodbina kažu da je Igor umro od prevelike tuge za bratom, jer ga je bratova smrt vrlo potresla.

Zaslugom pjevača Arifa Ahmetaševića koji je također pretrpio obiteljsku tragediju, Mujkanović poslije velike obiteljske tragedije nije prestao s pjevanjem.