21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

Danas je Svjetski dan medija

Svjetski dan slobode medija, 3. maja obilježava se s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju su sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština UN-a 1993. godine, a na taj dan UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj sudjeluju medijski radnici, organizacije za slobodu štampe i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima širom svijeta.

Na ovaj datum odaje se i priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. UNESCO dodjeljuje nagradu za slobodu medija “Guillermo Cano”, nazvanu po kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred ureda lista El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. zbog članaka koji su smetali narko-kartelima.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta.

U izvještaju organizacije „Reporteri bez granica“, po Svjetskom indexu slobode medija za 2021. godinu BiH zauzima 58 mjesto među 180 zemalja i među najboljima je u regiji.

Već tradicionalno, u povodu 3. maja, Društvo novinara BiH na manifestaciji „Novinar godine“ nagrađuje najbolje i najhrabrije.

Ovogodišnja manifestacija će biti održana u Bihaću 06. maja, kada će biti dodijeljene nagrade u pet kategorija i biti izabran „Novinar godine“ za 2021. godinu. Cilj manifestacije je očuvanje dostojanstva profesije i ohrabrivanje novinara u borbi za slobodu govora. Ta borba nije uvijek jednostavna, ali je vrijedna, navode iz Društva novinara BiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!