Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja: Postoji bezbroj razloga za život

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

“Bezbroj razloga za život” naziv je kampanje koju u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizira Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Feniks”.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. oktobra na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije za mentalno zdravlje od 1992.godine. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je “Promocija mentalnog zdravlja i prevencija samoubistva”.

S obzirom na rastući izazov pojave samoubistava u svijetu i kod nas, ali i kontinuirane probleme s kojima se suočavaju mladi i koji ih nerijetko tjeraju na emigriranje iz BiH, Udruženje Feniks od oktobra ove godine pokreće i novu kampanju “Bezbroj razloga za život”.

Procjenjuje se da godišnje oko 800.000 ljudi širom svijeta sebi oduzme život, a suicid je primarni uzrok smrti kod osoba između 15 i 29 godina starosti.

Kampanja se provodi kao dio projekta “Organizaciono i institucionalno jačanje “Feniksa” s razvojem mehanizma održivosti” koji Udruženje provodi u partnerstvu sa švedskom nacionalnom asocijacijom za socijalno i mentalno zdravlje RSMH, u okviru projekta MyRightBiH.