0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Danas na lukavačkom trgu ulična akcija “Glasajmo za žene”

Danas sa početkom u 13:00 sati na lokaciji šetalište Trg Bremena  Lukavac, Udruženje „HO Horizonti“ u sklopu projekta „Ženski politički aktivizam u Tuzlanskom kantonu“ koji je podržan od Heinrich Böll Stiftung, održava uličnu akciju.

U Bosni i Hercegovini (BiH) 51% populacije su žene, ali su i dalje nedovoljno zastupljene u javnom i političkom životu –  donosioci političkih odluka su većinom muškarci.

Iako su preuzete određene zakonske i druge mjere sa ciljem provođenja politike ravnopravnosti spolova, još uvijek nije došlo do suštinske promjene položaja žene u javnom i političkom životu.

Brojna istraživanja pokazuju da su žene i dalje na marginama političke moći, bez mogućnosti uticaja na procese donošenja odluka i provođenje politika.

Poražavajući podatak nalazimo i u mjesnim zajednicama širom Tuzlanskog kantona gdje je veoma mali broj, gotovo neprimjetan, gdje su žene članice Savjeta MZ dok predsjednica Savjeta gotovo i nema.

Ovakvi podaci podvrđuju da i dalje postoji velika potreba da  ozbiljno poradimo na osnaživanju žena i jačanju ženskog političkog aktivizma u Tuzlanskom kantonu.

Cilj ove ulične akcije je ukazati važnost izlaska na izbore, te glasanja za žene.

 

Vezane vijesti

TUZLA