Danas počinje Ljetna škola reanimacije: Dostupne obuke za građane

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Studentsko vijeće Medisinskog fakulteta u Tuzli Medicus i ove godine organizator je Ljetne škole reanimacije. Studenti iz nekoliko gradova BiH učestvovat će u ovom velikom i izuzetno važnom događaju koji će u Tuzli početi danas i trajati do sutra.

Više od tri stotine studenata fakulteta iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice, Banja Luke, Foče, Travnika i Mostara učestvovat će u ovogodišljoj Ljetnoj školi reanimacije koje organizuje Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli uz podršku krovne evropske institucije. Basic life support je edukacija studenata o upotrebi osnovnih mjera reanimacije kod osoba sa srčanim zastojem. Cilj ovogodišnje Ljetne škole reanimacije jeste naučiti studente kako pomoći nekome ko ima srčani zastoj do dolaska Službe hitne medicinske pomoći.

“Ono što je cilj jeste da se nauči taj lanac preživljavanja po evropskim smjernicama, kako pravilno masirati srce. To može raditi bilo koja osoba, ne mora biti zdravstveni radnik. Znači pravilna masaža srca, kompresija grudnog koša, pet do šest cm frekvencom od 100 do 120 u minuti. A AED je automatski eksterni defibrilator koji prepoznaje šokabilni od nešokabionog ritma i govori nam kako uraditi pravilno reanimaciju,” rekla je Džana Atlić, mentorica projekta.

Iznenadni srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu. Prestankom rada srca mozak ne dobija dovoljne količine kisika i hranjivih materija te odumire. Masažom srca krvotok se nastavlja na vještački način, a statistički podaci pokazuju, ako je ispravno izveden ovaj zahvat godišnje se spasi 94.000 života. Zbog toga je neophodno da na svim mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, poput tržnih centara ili Panonskih jezera budu barem dva vanjska defibrilatora. Tačnije, na mjestima na kojima postoji dnevna migracija od 1.500 ljudi i više potrebno je da na tom mjestu bude postavljen jedan defibrilator.

“Ono što je propis da ako se u zadnju godinu dana desilo dva aresta na određenoj lokaciji u krugu od pet km, na tom mjestu bi trebao da se postavi automatski vanjski defibrilator” rekao je prim.dr.med.sci. Hajriz Alihodžić, mentor projekta.

Poseban akcent i potrebu postavljanja automatskih vanjskih defibrilatora treba staviti na velike objekte, na zgrade u kojima živi veliki broj stanara, na stadionima, dvoranama gdje se održavaju koncerti ali i na Panonskim jezerima.

“Ono što je karakteristično jeste da ćemo ove godine vršiti obučavanje samih građana Tuzle gdje mogu doći na Trg 4. avgusta u 19 sati kako bi znali osnovne mjere reanimacije, BLS-a i upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora” kazao je Dženan Okanović, koordinator projekta.

Naš je osnovni problem to što očevici, koji su na licu mjesta ne započinju mjere reanimacije, a od toga zavisi i uspjeh postupka reanimacije, poručeno je danas. U iznenadnom srčanom zastoju moramo ispoštovati četiri karike, pozivanje hitne, rane reanimacije, rane defibrilacije i definitivni tretman. Upotreba vanjskog defibrilatora u slučaju srčanog zastoja u zemljama Evrope je standard i obaveza, dok u zemljama u razvoju, poput BiH to još uvijek nije slučaj. Plan je kako ističe dr. Alihodžić da se prije svega animira društvena zajednica za nabavku vanjskog defibrilatora, te da se u nastavni plan I program medicinsklog fakulteta uvedu smjernice evropskog reanimacijskog vijeća.