3.9 C
Tuzla
29.11.2023.

Danas počinje nova školska godina u TK: Nošenje maski obavezno!

Danas počinje nova školska godina u TK za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih i učenike 1. razreda srednjih škola. Roditelji su dužni da po uputama koje su im dale škole djecu dovode uz pridržavanje higijensko – epidemioloških mjera.

Nova školska godina počinje u novim prilagođenim uslovima, a tim uslovima osim škola i nastavnog osoblja, morat će se prilagoditi i učenici i njihovi roditelji. Učenici do 11 godina nose maske na holu i pri dolasku i odlasku iz školu, dok na nastavi mogu skinuti masku, svi ostali učenici i zaposlenici dužni su da nose maske cijelo vrijeme, s tim što će im uz maske biti obezbijeđena i distanca od dva metra.

Iako jasni planovi postoje, niko sa sigurnošću ne može predvidjeti koliko dugo će zamišljeno zaista i funkcionirati u stvarnosti.

 „Mi ćemo kao ministarstvo da uradimo jedan generalni krizni plan, ali svaka škola će da ga prilagodi svojoj infrastrukturi, broju učenika i zaposlenika. Kada su u pitanju priče da će se dijete izolovati, ostaviti samo, doći će neko odvesti ga, to su nebuloze. Ko ima pravo uzeti vaše dijete izolovati ga, predati nekome drugom ili ne daj bože nešto slično.Mi smo na sastancima sa direktorima debelo podcrtali da se mora izuzetno puno voditi računa o mentalnom zdravlju djece. Dobrim dijelom i mentalnom zdravlju zaposlenika, ali mentalno zdravlje djece mora da nam bude broj jedan naročito u ovom periodu privikavanja“ – kazala je ministrica obrazovanja Fahreta Brašnjić.

 

Vezane vijesti

TUZLA