5 C
Tuzla
28.11.2022.

Danas protesti žena širom BiH zbog sve većeg broja ubistava žena

Organizacije civilnog društva u gradovima širom BiH danas u vremenu od 15.00 do 16.00 sati organizirat će javne događaje na kojima će javnost upozoriti na ozbiljnost problema femicida u BiH i potrebu da se na nivou cijelog društva i države poduzmu koraci kako bi se ovakvi zločini (femicid) prevenirali/spriječili.

Povod za organiziranje ovakvih događaja su ubistva žena, koje su počinili njihovi partneri, a koja su se nedavno desila u različitim dijelovima BiH (Bihać i Kakanj), saopćeno je iz Centra ženskih prava.

U Zenici će događaj organizirati Centar ženskih prava, simboličkom postavkom “Vrišteća Tišina” na platou ispred robne kuće Bosanka na Trgu Alije Izetbegovića, uz isticanje poruka na transparentima, koje ukazuju na težinu problem, odgovornost cijelog društva i države za stvaranje sigurnijeg okruženja i efikasnijih mehanizama prevencije i zaštite žena od nasilja i njegove eskalacije u femicid.

Centar ženskih prava je pravno zagovaračka organizacija koja već 26 godina posvećeno radi na zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja i svojim djelovanjem podižemo svijest javnosti o ozbiljnosti problema nasilja nad ženama i odgovornosti društva i svih građana i građanki.

Kada je u pitanju Tuzla, okupljanje je zakazano u 15 sati na Trgu slobode.

POSLJEDNJE DODANO