Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa autizmom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa autizmom. Iz Informativnog centra za osobe s invaliditetom ”Lotos” Tuzla i na ovaj dan podsjećaju na misiju koju nastoje ispunjavati, a to je stvaranje jednakih mogućnosti za sve osobe s invaliditetom i dostojanstven život, na što se Bosna i Hercegovina obavezala potpisivanjem Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom i drugih dokumenata.

”Danas podsjećamo da je Glavna skupština Ujedinjenih Nacija odabrala 2. april za Međunarodni dan osoba s autizmom. Na ovaj dan se želi skrenuti pažnja javnosti širom svijeta na probleme osoba s autizmom koji se najčešće razvije u prve tri godine i uglavnom traje do kraja života. Osobe s invaliditetom ne bi smjele biti isključene iz društva ni na koji način i ni u jednoj sferi društva, bez obzira na uzrok, stepen i vrstu invaliditeta. U Bosni i Hercegovini osobama s autizmom se ne posvećuje dovoljna odgovarajuća pažnja ili se posvećuje na neadekvatan način. Još uvijek se, nažalost, podrška osobama s autizmom svodi na zatvaranje i odvajanje u posebne institucije, i pored toga što se pokret osoba s invaliditetom zalaže za deinstitucionalizaciju i pružanje potrebnih vidova podrške. Informativni centar za osobe s invaliditetom Lotos također pruža podršku toj ideji i nastoji unaprijediti poštivanje prava i inkluzije u društvo svih osoba s invaliditetom i principa jednakosti i dostojanstva”, navode iz ove organizacije.

U osiguravanju kvalitete života osoba s autizmom nesumnjivo najveću ulogu imaju uslovi života i odgovarajuća podrška.

Uprkos ograničenjima, kao i sve osobe s invaliditetom, i osobe s poremećajima iz autističnog spektra mogu imati koristi od uključenosti u zajednicu, uz prethodno provedene, osigurane i dobro kreirane programe podrške u stanovanju i povezivanju sa zajednicom.

”Bilo koja vrsta invaliditeta, uključujući i autizam, nisu prepreka za uključenost u zajednicu, već treba da bude izazov društvu u smislu osiguranja dostatne podrške, kreirane prema individualnim potrebama i kompetentnosti profesionalaca koji će podršku pružiti. Dobrim timskim, multidisciplinarnim pristupom možemo mijenjati život osoba s autizmom, kao i svih osoba s invaliditetom nabolje. Danas u vrijeme krize izazvane globalnom pandemijom, više nego ikad do sad, trebala bi doći do izražaja spremnost zajednice da prepozna i na odgovarajući način osigura sve potrebne vidove podrške i brige za svoje najisključenije i najmarginalizovanije članove, a osobe sa invaliditetom još uvijek spadaju u grupu najsiromašnijih i najisključenijih članova bosanskohercegovačkog društva. Apelujemo na sve odgovorne institucije da, ne samo u vrijeme krize, nego sistemski i stalno osiguravaju potrebne vidove podrške za dostojanstven život i uključenost osoba sa invaliditetom u zajednice u kojima žive”, stoji u obavijesti Informativnog centra za osobe sa invaliditetom ”Lotos” Tuzla.