Danas se obilježava Svjetski dan bubrega

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svjetski dan bubrega obilježava se danas javnozdravstvenim akcijama u mnogim gradovima BiH u okviru kojih će se građani moći informirati o bolestima bubrega, izmjeriti pritisak i razinu glukoze u krvi te će im biti podijeljen promotivni materijal o prevenciji i zdravom načinu života.

“Zdravlje bubrega – za svakoga i svugdje” moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega koji se od 2006. godine obilježava svakog drugog četvrtka u martu s ciljem podizanja svijesti o očuvanju zdravlja tog organa.

Udružene dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH upozorili su kako svake godine na dijalizama u Bosni i Hercegovini umre oko 400 pacijenta od kojih su mnogi mogli biti transplantirani te kako je broj pacijenata koji se liječe dijalizom u stalnom porastu.

“U BiH je oko 3.000 pacijenta na liječenju dijalizom od čega ih je 2.000 u Federaciji BiH i nažalost broj pacijenta koji se liječe dijalizom u stalnom je porastu”, podaci su iz navedenog udruženja u povodu Svjetskog dana bubrega.

Procjenjuje se da 850 milijuna ljudi širom svijeta ima bolesti bubrega zbog različitih uzroka te da hronične bolesti bubrega uzrokuju najmanje 2,4 miliona smrtnih slučajeva godišnje i trenutno su šesti najbrže rastući uzrok smrti.

U Udruženju napominju da prevencija bubrežne bolesti nema alternativu i poručuju da je hitno potrebno uključiti sve one koji imaju veze sa zdravstvenom politikom, počevši od Federalnog ministarstva zdravstva, preko zavoda za javno zdravstvo i na općinskoj i na federalnoj razini pa do udruženja, nevladinih organizacija i građana.

Jedan od razloga sve većeg broja pacijenata koji se liječe dijalizom je i način života, a tu se prije svega misli na nedovoljnu tjelesnu aktivnost, nezdravu prehranu, pušenje, nekontrolirano uzimanje lijekova, nekontroliranje krvnog pritiska i šećera i neredovite godišnje kontrole krvne slike i urina.

(RTV Slon/Fena)