Danas se održava ekipno prvenstvo BiH i Federacije u krosu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U organizaciji Atletskog kluba Goražde danas se u gradu na Drini po prvi put održava ekipno prvenstvo Bosne i Hercegovine i Federacije BiH u krosu. Učestvuje 15 klubova iz cijele BiH s više od 180 atletičara i 31 ekipom.

Dragomir Čabrilo selektor Atletske reprezentacije BiH ističe da je riječ o izbornom takmičenju za reprezentaciju.

– U Crnoj Gori će 9. novembra biti održano prvenstvo Balkana gdje ćemo nastupiti s pet ekipa, s tim da jedna ekipa neće biti kompletna vjerovatno, ali ako djevojke pokažu rezultate onda ćemo i njih povesti i biti kompletni. Selektor Krehmić i ja smo postavili kriterije gdje smo sve najbolje atletičare obavezali da dođu u Goražde i svi su se pojavili što je za primjer, tako da smo zadovoljni i izabrat ćemo najbolju reprezentaciju jer mislim da će se danas prikazati kvalitet – ističe Čabrilo.

Smatra da se tom sportu treba posvetiti više pažnje te da lokalne zajednice trebaju pomagati masovnu atletiku.

– Mi smo zadovoljni jer smo kao reprezentacija ostvarili historijske rezultate. Prošli put smo se plasirali u Drugu diviziju Evrope. Ove godine smo bili drugi u Trećoj diviziji, dakle oba puta smo bili na pobjendičkom postolju. Naš najbolji atletičar Amel Tuka je osvojio srebrnu medalju što je Atletskom savezu BiH veliki podstrek za daljnji rad – poručio je Čabrilo.

Potpredsjednica Atletskog saveza BiH Đurđica Šišul, zadovoljna je što se jedno veliko atletsko takmičenje održava u Goraždu.

– Mladi atletičari iz AK Goražde učinili su sve da ovo takmičenje prođe u najboljem redu. Bila sam ovdje prije desetak godina kada smo dolazili da gledamo ovu stazu koja je prije rata bila među prvim atletskim stazama u BiH i bilo bi jako dobro da grad Goražde i svi mi pomognemo da se ovdje napravi nešto i da omogućimo djeci da treniraju, jer ovaj stadion u Goraždu je izvanredan, samo treba stvoriti bolje uslove – rekla je Šišul.

I ona je mišljenja da atletika u BiH nema status kakav zaslužuje.

– Prvi put nam dolazi naš atletičar sa Svjetskog prvenstva i srebrnom medaljom i poslije tri dana dočeka nas informacija u Kantonu Sarajevo, glavnom gradu BiH, sa izmjenom regulacionog plana Zetre i skidanjem atletskog stadiona s olimpijskog stadiona Koševo. Tako ova zemlja gleda najbolji sport u ovoj državi – rekla je Šišul.

Predsjednik Atletskom kluba Goražde Zaim Šuman ističe da je organizacija državnog prvenstva u krosu, velika za klub i grad.

– Iako staza nije u nekom najboljem stanju, uspjeli smo nešto napraviti tako da su prvi utisci učesnika pozitivni. Imamo proglašenje na nivou BiH, FBiH i RS i vjerujemo da će sve proteći u njaboljem redu- rekao je Šuman.

Na gradskom stadionu „Midhat Drljević“ u Goraždu takmiče se djevojčice i dječaci godišta 2003. i mlađe na 1.000 i 2000 metara. Juniorke i juniori takmičit će se na 4.000 i 6.000 metara, a seniorke i seniori na 8.000 i 10.000 metara.

Proglašenje najuspješnijih planirano je u 16.00 sati.

Pokrovitelj ekipnog prvenstva BiH i Federacije u krosu je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, a podršku u organizaciji tog sportskog događaja pružili su i JU Sportski centar te FK Goražde.

(RTV Slon/Fena)