5.5 C
Tuzla
09.12.2022.

Danas susret predstavnika parlamenata i novinarskih udruženja iz država zapadnog Balkana

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas će biti održan susret predstavnika parlamenata i novinarskih udruženja iz četiri države zapadnog Balkana, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, s ciljem unapređenja medijskih sloboda, prava i sigurnosti.

Susret predstavlja nastavak dijaloga koji su započeli parlamentarci i predstavnici novinarskih udruženja u Skoplju u novembru 2021. godine, kada je potpisana Deklaracija o unapređenju dijaloga između parlamenata i novinarskih udruženja na zapadnom Balkanu.

Ovom su Deklaracijom parlamenti i novinarska udruženja iz četiri države prihvatili da će zajedno raditi na poboljašnju medijske legislative s  ciljem unapređenja medijskih sloboda i sigurnosti novinara u skladu sa EU integracijskim procesima.

Namjera je da se tokom susreta u Sarajevu razmijene iskustava i dobre prakse u primjeni Deklaracije iz Skoplja, te razmotre mogućnosti nastavka prekogranične saradnje i dijaloga o temama vezanim za zakone i pravne propise za unapređenje medijskih sloboda, prava i sigurnosti.

Učesnike skupa pozdravit će zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić a Parlamentarnu skupštinu BiH predstavljat će predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Lazar Prodanović te poslanici Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić i Saša Magazinović.

Susret organizira Udruženje BH Novinari uz podršku Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

POSLJEDNJE DODANO