3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

Danas u Potočarima bit će otvoren “Dom za majke Srebrenice”

“Dom za majke Srebrenice“, objekat čije su korisnice biti prije svega majke Srebrenice i druge starije osobe s područja Podrinja, bit će u Potočarima zvanično otvoren danas.

Na otvaranju se očekuje  veliki broj zvanica i prijatelja koji su pomogli izgradnju ovog kompleksa.

Projekt je vrijedan 4,5 miliona KM, 50 posto sredstava obezbijedila je Fondacija Proplan iz Holandije, a ostala sredstva su osigurali domaći donatori: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Rijaset Islamske zajednice u BiH, ali i nekoliko gradova iz naše zemlje, zatim Sandžaka, te Vlade Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo,kazao je za RTV Slon Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS ”Emmaus”.

Prioritet za smještaj u Centru imat će majke, ali kako navodi Škrebo, za sada imaju zahtjeve i ljudi koji su porijeklom iz Podrinja, a sada žive u nekom drugom mjestu, čak i van granica naše zemlje.

Kapacitet Centra je stotinjak osoba, a svaka osoba će na raspolaganju imati 26 kvadrata. Centar ima i prateće sadržaje poput paviljona Bosanska soba u kome će biti organizovana druženja, zatim restorana, prostorija za administraciju Centra, te Ambulante porodične medicine. Tu će se obavljati i specijalistički pregledi korisnika, a koje obavljaju ljekari kliničkih centara iz Tuzle i Sarajeva, te bolnice u Gračanici. Na pitanje koliko će korisnici moći ostati u Centru, iz Emmausa navode da nema jedinstvenog modela i vremenskog ograničenja.

 

POSLJEDNJE DODANO