Danas u Tuzli počinje “Naučni kamp 2019”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Naučni kamp Tuzla 2019. danas će biti otvoren na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli zajedno sa Johann Wolfgang Goethe Universitaet Frankfurt i ove godine organizuje simpozij za nastavnike i studente iz Bosne i Hercegovine i regije pod nazivom “CONNECT 3.0 – Svjesnost i konvergencija”.

Suorganizatori simpozija su Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište Mostar, Univerzitet u Novom Sadu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković iz Zagreba. Kamp i simpozij finansirani su od strane Deutcsher Akademischer Austauschdienst (DAAD).

Simpozij CONNECT je pokrenut je od strane naučnika iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su aktivni u području teorijske/matematičke fizike i eksperimentalne/primijenjene fizike. Fokus Simpozija nije razmjena naučnih ideja nego rasprava o promoviranju nauke i njen uticaj na civilno društvo u regiji. Glavni cilj Simpozija je okupljanje mladih istraživača, te poticanje međusobne diskusije kako bi se došlo do zaključaka koji bi unaprijedili razvoj civilnog društva.

Ovaj simpozij je već imao dvije uspješne inačice, Connect 2017. i Connect 2.0 2018. godine.

Prvi dio ovogodišnjeg simpozija CONNECT 3.0 se održava se kao naučni kamp u Tuzli od 09.07. do 12.07.2019. godine. Okupljanje studenata iz Tuzle, Frankfurta, Banja Luke, Novog Sada i Mostara je u Tuzli 09.07.2019. gdje će sa mentorima raditi na zadanoj temi do 12.07.2019. godine.

Nakon što obrade i pripreme zadane teme svi učesnici kampa će se priključiti još većoj skupini naučnih radnika iz regiona i SR Njemačke na Simpozijumu koji će se održati u Neumu krajem augusta mjeseca.

Ovim naše najbolje studentice i studente, svih profila, posebno i nagađujemo, jer isplati se studirati prirodne i matematičke nauke, u svakom pogledu – istakli su organizatori.