5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Danas uručeno priznanje Počasni građanin Tuzle Alexanderu Langeru i promovisana knjiga o njegovom djelu

Alexander Langer je bivši italijanski evropski parlamentarac, novinar, pisac, mirovni aktivista, borac za demokratiju i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Tuzle. Devedesetih godina prošlog vijeka bio je zagovornik dijaloga i razuma naspram sile, naročito u periodu ratnih dejstava na prostoru Bosne i Hercegovine.

 

„Alexander Langer evropski parlamentarac, neprekidno se zalagao da se taj rat ne dogodi, a kada se dogodio zalagao se za odbranu principa zajedničkog života koji je razbijan agresijom na BiH“ rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Nakon zločina na tuzlanskoj Kapiji, 30. maja Alekxander Langer objavio je tekst  „Ispred mladih masakriranih u Tuzli“, u kojem je otvoreno upozoravao na visoku cijenu neodlučnosti međunarodne zajednice, te tražio da se „gradovi i regije suživota proglase zaštićenim područjima“.

„Da se pošalju ovdje snage i da se zaustavi to ubijanje. Da su ga odmah poslušali i možda bi bilo moguće spriječiti i genocid u Srebrenicu. Ali nakon toga, znate da se u 1995. dogodila  intervencija kojomje zaustavljen rat“ dodao je  Imamović.

Nekoliko dana nakon njegovog , odlučio je prekinuti vlastiti život, u 49-toj godina. Oni koji su ga poznavali tvrde  da više nije mogao gledati, u samom srcu Europe, ubijanje  naše zemlje i nečinjenje onih koji su to mogli zaustaviti.  A njemu zbog njegovog djela Gradsko vijeće je u avgustu donijelo Odluku da se posthumno proglasi Počasnim građaninom Tuzle.

 

„Zbog njegove borbe za mir, zbog neprekidne borbe za zajednički život, ali i zaštitu prava, mi smatramo da je jedan od najzaslužnijih ljudi za Tuzlu i Gradsko vijeće je jednoglasno donijelo Odluku da se on proglasi počasnim građaninom Tuzle“ nastavio je  Imamović.

U Tuzli je danas i promovisana njegova knjiga pod nazivom „Umijeće zajedničkog življenja – Od Južnog Tirola do Srebrenice“.

Njegovi istomišljenici i sljedbenici osnovali su Fondaciju Alexander Langer, sa sjedištem u Bolzanu u Italiiji, koja za cilj ima pružanje podrške grupama i osobama koje svojim radom doprinose očuvanju i njegovanju naslijeđa riječi i djela Langera i koje slijede njegovo građansko, kulturalno i političko zalaganje. Sljedbenica njegovog djela i mišljenja je i njegova nećakinja Sabina Langer.

On se vodio mišljenjem da se Evropa treba ponovo roditi ili umrijeti u Sarajevu jer je BiH dio Evrope. Smatrao je da Evropa može naučiti dosta od Sarajeva i da je to nešto na osnovu čega se Evropa treba ugledati. Smatramo da Fondacija Alexandera Langera i  grad Tuzla mogu puno toga uraditi na izgradnji mira u BiH ismatram, da mladi u BiH i Tuzli su spremni da uče i da se grade mir u BiH i u Evropi“ zaključila je Sabina Langer, nećakinja Alexandera Langera.

Fondacija Alexander Langer je veoma aktivna i sa svojim projektima prisutna, kako u Tuzli, tako i u Srebrenici, a Fondacija nerijetko u svoje aktivnosti uključuje i Udruženje Tuzlanska Amica.

 

POSLJEDNJE DODANO